De ce e bine să mâncăm gutui

de Cuget Liber Marţi, 19 Noiembrie 2013 189
Gustoase și parfumate, gutuile nu sunt doar fructe aromate specifice sezonului, ci ajutoare de nădejde în prevenirea și tratarea problemelor hepatice și ale pancreasului. Și lista beneficiilor nu se oprește aici!
Cu un conținut ridicat de apă (70-72%), zaharuri (6-13%), vitamine (A, B, PP) și minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu), gutuile aduc beneficii sănătății dacă sunt consumate ca atare, sub formă de remedii naturiste, fie folosite la prepararea deserturilor. Potrivit Click Sănătate, gutuile, sub formă de infuzie, decoct, macerat, emulsie sau lichior medicinal, ameliorează problemele digestive, respiratorii, arsurile sau eczemele.
Decoctul, «tratament» digestiv
Recunoscute pentru efectul lor astringent, remediile cu gutui sunt recomandate în cazul enterocolitelor, enteritelor (inflamație a mucoasei intestinale), dar și a diareei. În cartea "Mic Tratat de Fitomedicină", fitoterapeutul Mihai Alin Scarlat recomandă decoctul de gutui pentru tratarea problemelor digestive. Taie o gutuie (necurățată de coajă) în felii subțiri și fierbe-le într-un litru de apă până ce volumul amestecului scade la jumătate. Strecoară decoctul prin presare, adaugă 50 g zahăr și bea câte 2 căni pe zi, timp de 3 săptămâni. Leacurile cu gutui aduc beneficii și în cazul dispepsiei (în stări de "lenevire" a stomacului, ajutând la digestie), dar și a indigestiei, a balonării sau meteorismului (gaze intestinale). Prepari infuzia din 50 g de frunze uscate și mărunțite de gutui la 1 litru de apă clocotită. Lasă vasul acoperit timp de 20-30 de minute, după care filtrează și bea infuzia pe tot parcursul zilei, până la reducerea simptomelor.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei