Medicul de gardă Dinți sănătoși, dar cu retracție gingivală?

de Cuget Liber Joi, 26 Ianuarie 2012 422
"Am observat ceva în neregulă la gingie, un fel de retragere la doi dinți, care mă și dor un pic la cald și la rece. Am fost la dentist acum două luni și mi-a spus că am dantura perfect sănătoasă, firesc la vârsta de 39 de ani. Despre
ce poate fi vorba în acest caz?" (Silvia Adochiței).
xxx
Stimată doamnă Adochiței, după cum ne-a explicat medicul stomatolog Cecilia Stănică, puteți să aveți o sănătatea foarte bună a dinților, să-i îngrijiți ca la carte și, cu toate astea, să aveți ceea ce în termeni medicali se numește retracție gingivală.
Ce este, practic, retracția gingivală? Nimic altceva decât procesul de retragere a gingiilor, urmat ulterior de expunerea rădăcinilor dentare. Deși retracția poate apărea, fiziologic, odată cu înaintarea în vârstă, unele persoane sunt afectate mult mai timpuriu decât în mod normal. Tulburarea este adesea cauzată de efectele periajului agresiv sau de igiena orală precară, factori ce duc la acumularea plăcii bacteriene și a tartrului pe suprafața dinților, provocând detașarea gingiei, dar poate fi provocată și de afecțiuni parodontale. Dentina prezită mii de canalicule care ajung la pulpa dentară unde sunt și nervii. Consumând ceva rece sau dulce, excitantul se propagă prin aceste canalicule, ajungând la nerv, rezultând durerea.
Trei din patru adulți suferă de un anumit grad de retracție gingivală, dar în majoritatea cazurilor nu cauzează durere, motiv pentru care, din păcate, nu este luată în considerare decât în stadiile avansate.
Dacă însă retracția gingivală este cauzată de boala parodontală, primul pas ar fi o curățare specială a zonei prin detartraj și curățarea suprafeței rădăcinii cu instrumente speciale. S-a dovedit că pentru mulți pacienți, acest tratament, alături de o igienă perfectă și vizite regulate la stomatolog, poate stopa boala parodontală și respectiv să prevină pierderi gingivale de-a lungul anilor.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei