Liberi în week-end, pe ochi frumoși?

de Florica ZDRU Joi, 31 Ianuarie 2013 144
"Înțeleg că s-au făcut restructurări, că e criză și ar trebui să-i mulțumim lui Dumnezeu că avem de lucru. Poa-te să fie situația asta un motiv ca, după legea nouă, să lu-crăm și sâmbăta, și duminica, iar liber să avem numai în concediu?" (L. G.)

v v v
Legea permite atât angaja-torului să-și organizeze activitatea cum consideră că este mai eficient, însă acordă și salariatului dreptul la așa-numitul repaus săptămânal, de regulă, în zilele de sâmbătă și duminică. În aceste condiții, dacă situația o impune, cele două zile libere pot fi acordate salariatului și în alte zile ale săptămânii, cu condiția ca acel repaus continuu să fie de cel puțin 48 de ore. În plus, dacă salariatul va putea să stea acasă în alte zile decât în cele de week-end, cum spune legea, potrivit specialistei în probleme de muncă, Manuela Marcu, angajatul are dreptul să primească un anumit spor la salariul de bază, al cărui cuantum poate fi stabilit prin contractul individual sau cel colectiv de muncă.
Situații speciale
De reținut că în perioade considerate speciale, repausul săptămânal poate fi acordat cumulat, însă numai după o perioadă de activitate care nu poate depăși 14 zile. Atenție, oricât de speciale ar fi motivele, în acest caz este nevoie de acordul sindicatului și de girul ITM. Cum nici situațiile de forță majoră nu sunt excluse, în acest caz, repausul poate fi suspendat pentru cei care trebuie să execute anumite lucrări, dar pentru acest efort legea le dă dreptul să primească dublul compensațiilor cuvenite pentru activitatea desfășurată în zilele de week-end. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei