"Nu mă face nimeni tată cu arcanul!"

de Florica ZDRU Joi, 06 Martie 2014 3953
Într-adevăr, testul de paternitate nu se poate face în lipsa consimțământului celor implicați. Însă, dacă presupusul tată, de exemplu, refuză, nu mama copilului, ci instanța este cea care îl poate obliga să se supună testării.

Dacă în urmă cu câțiva ani, cel puțin în țara noastră, testul de paternitate se făcea, în covârșitoarea majoritate a cazurilor, la solicitarea instanțelor de judecată, acum, statisticile arată că numărul bărbaților care vor să se convingă că ei sunt tații biologici ai copiilor pe care îi cresc este în continuă creștere. La polul opus se află bărbații care nu acceptă, nici în ruptul capului, să fie supuși unei testări de acest fel, oricât de "amenințați" ar fi de mama copilului că lucrurile nu vor rămâne nelămurite pentru totdeauna.
 Asupra unei asemenea situații atrage atenția astăzi o cititoare:  "Eu nu sunt genul să-mi spăl rufele în public, mai ales când la mijloc este un copil. Problema e că tatăl copilului, cu care am trăit în concubinaj, nu era în țară când am născut, dar mi-a promis că o să vină la timp, să-l declare, însă n-a făcut-o. Până la urmă am înregistrat copilul, doar nu era să-l las fără certificat de naștere dintr-o ambiție. Copilul are acum doi ani, n-a venit nici să-l vadă, spune că muncește în Spania și n-are timp. L-am amenințat în toate felurile și eu, chiar și părinții lui, care țin mult la nepoțelul lor, ei mă ajută să-l cresc, dar degeaba… De câte ori îl sun, repetă ca un papagal: «Nu mă face nimeni tată cu arcanul!». Culmea e că el și-a dorit acest copil mai mult de-cât mine și acum, când are nevoie să fie crescut, i-a întors spatele și țipă că nu e obligat să fie tată. Ce pot face eu? Se fac teste la Constanța?".
După cum am aflat de la  Institutul de Medicină Legală Constața, la acest nivel nu se fac teste de paternitate, pentru că Medicina Legală constănțeană nu dispune de aparatura necesară în acest sens. Așadar, se recomandă Institutul de Medicină Legală București. 

Rolul "arcanului", jucat de instanță
Avocatul Aurel Glăvan ne-a confirmat că pentru realizarea testului de paternitate, părțile implicate trebuie să-și dea consim-țământul. Chiar și pentru minor, indiferent de vârstă, este nevoie de o decizie în acest sens din partea părintelui sau a tutorelui care îl au în grijă: "Acordul pentru testare trebuie să se exprime în scris și în cazul custodiei comune. Cât privește refuzul presupusului tată, dacă el continuă s-o țină tot așa, evident că nu poate fi luat cu arcanul, ca pe vremuri, pentru că nici mama copilului, nici părinții, nici alte persoane din preajma lui nu îl pot obliga să facă testul dacă nu vrea. Asta nu înseamnă că există mai multe soluții. Nu, soluția este una singură și aceasta este instanța de judecată. Așadar, mama copilului este cea care va trebui să-l dea în judecată pe cel care susține că este tatăl minorului, pentru confirmarea sau infirmarea paternității. Apoi, în urma unei hotărâri judecătorești, respectivul va fi obligat să facă testul". De asemenea, tot instanța este cea care va preciza și denumirea institutului de medicină legală unde să se facă testul de paternitate. 

La Constanța nu se face testul
După cum am aflat de la  Insti-tutul de Medicină Legală Constanța, la acest nivel nu se fac teste de paternitate, întrucât nu există, în dotare,  aparatura necesară în acest sens. De regulă, se recomandă Institutul de Medicină Legală București.
De precizat că la efectuarea unui test de paternitate, solicitantul trebuie să achite o taxă de expertiză, al cărei cost oscilează în funcție de tipul investigației solicitate. Mai pot solicita efectuarea testului ADN și familiile interesate să stabilească anumite legături de rudenie biologică, stabilindu-se astfel dacă există înrudire între frații vitregi, între bunici și nepoți, între unchi/mătuși și nepoți sau între veri, până la gradul IV.

Taguri

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Iulia
20 aprilie 2014
Paternitate

Am 30 ani..si tatal meu divortat de mama de 15 ani si cu care nu am mai tinut legatura,vrea sa facem test de paternitate,invocand ca se teme ca nu sunt copilul sau si nu vrea ca in cazul decesului sa am vreo pretentie la averea,de la actuala sotie. Eu nu doresc nimic de la el.AM DREPTUL SA REFUZ acest test? Daca da conform carei legi ? Pot da o declaratie scrisa ca nu doresc mostenire dupa disparitia lui?

Iulia
20 aprilie 2014
Paternitate

Am 30 ani..si tatal meu divortat de mama de 15 ani si cu care nu am mai tinut legatura,vrea sa facem test de paternitate,invocand ca se teme ca nu sunt copilul sau si nu vrea ca in cazul decesului sa am vreo pretentie la averea,de la actuala sotie. Eu nu doresc nimic de la el.AM DREPTUL SA REFUZ acest test? Daca da conform carei legi ? Pot da o declaratie scrisa ca nu doresc mostenire dupa disparitia lui?

Wholesale caps
4 iunie 2014
Wholesale caps

Stiri Cetățenești : "Nu mă face nimeni tată cu arcanul!" | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online Wholesale caps http://cheaphats.entzminger.us/

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei