Medicul de gardă "Nu pot să scap de respirația grea!"

de Florica ZDRU Marţi, 15 Ianuarie 2013 531
"Probleme serioase cu dinții nu am, carii sau alte chestii. Totuși, nu pot să scap de respirația grea, am început să umblu cu pasta de dinți după mine, am renunțat la ceapă... Nu-mi dau seama de unde mi se trage neplăcerea asta, poate mă ajută medicul cu niște sfaturi. Vă mulțumesc, dar vă rog să nu-mi dați numele!".

v v v
În principiu, potrivit dr. Ioan Mușat, medic primar medicină dentară, dacă se păstrează cavitatea bucală cât mai curată posibil, indiscutabil, se face un pas înainte în eliminarea bacteriilor. Atenție, însă, căci o igienă orală corectă nu înseamnă doar un periaj ca la carte, ci și folosirea corectă a aței dentare, plus clătirea gurii și curățarea limbii.
Influența alimentației
Pe de altă parte, la menținerea sănătății dentare ajută și alimentele cu un conținut ridicat de calciu (produse lactate, dar și legume verzi), magneziu (carne roșie, cereale, nuci, alune), fosfor (pește, gălbenuș de ou, lapte), fluor (ceai, pește). De asemenea, pe lângă curățirea regulată a dinților, și fructele crude asigură buna sănătate a gingiilor și dinților.
Rolul salivei
Un alt aspect important asupra căruia medicul reține atenția se referă la salivă, considerată un element esențial al cavității bucale, care ajută la ținerea sub control a respirației întrucât favorizează eliminarea particulelor de alimente și a bacteriilor. În plus, în timpul somnului, glandele salivare reduc producția de salivă, iar acest proces permite înmulțirea bacteriilor în cavitatea bucală. Așa se explică de ce produsele alimentare foarte picante, dar și cafeaua, pot fi detectate în respirația unei persoane timp de 72 de ore după digestie. Cât privește ceapa, spre exemplu, aceasta este absorbită de stomac, iar mirosul este excretat prin plămâni. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei