Nu semna "pe neve" contractul de muncă!

de Florica ZDRU Vineri, 23 Noiembrie 2012 216
"Bucuroasă că mi-am găsit de lucru, am semnat contractul de muncă pe neve, cum se spune pe la noi. Salariul îl primesc corect, problema e că bonurile de masă promise parcă s-au evaporat. În plus, niciun coleg nu spune dacă primește sau nu bonuri, cred că sunt instruiți să tacă, altă explicație nu am". (F. G.)

Ce trebuie să știi înainte de a semna
Fie și în contextul economic actual dificil, când găsirea unui loc de muncă este una dintre cele mai mari probleme, Manuela Marcu, specialist în probleme de muncă, este de părere că în niciun caz nu trebuie să se treacă atât de ușor peste o etapă esențială premergătoare angajării, adică o discuție serioasă și clară asupra clauzelor contractului de muncă. Așadar, și cu prețul unor eventuale riscuri, contractul trebuie negociat cu curaj și în funcție de nevoile angajatului, nu doar de cele aflate pe lista angajatorului. De aceea, este extreme de important ca înainte de a semna un contract de muncă, să fie citite și răscitite cu mare atenție clauzele privind programul de lucru, zilele de concediu, drepturile și obligațiile angajatorului și ale angajatului, salariul brut, durata contractului.
Referitor la salariu, la sporuri, precum și la modalitatea de plată, aceste clauze se regăsesc într-un articol de sine stătător al contrac-tului. Cât privește bonusurile sau alte avantaje, acestea trebuie discutate adiacent salariului, iar orice mărire de salariu trebuie să fie însoțită de semnarea unui act adițional la contractul individual de muncă deja existent. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei