Rețetă pentru suc de roșii

de Cuget Liber Vineri, 17 August 2012 464
Sucul de roșii și forma sa concentrată, bulionul (sau pasta de tomate, în funcție de concentrație), sunt unele dintre cele mai folosite ingrediente pentru prepararea mâncărurilor dar și a băuturilor. Preparat vara din roșii proaspete ca formulă de conservare pentru iarnă, sucul de roșii se poate consuma și ca atare, fiind consistent, răcoritor și bogat în vitamine și antioxidanți. Diferența dintre sucul de roșii și bulion constă în conținutul de apă și concentrația produsului final, în urma unui proces de preparare diferit în forma sa finală.
Timp de preparare: 3-4 ore. Ingrediente: roșii, sare (opțional), zahăr (opțional), alte ierburi aromate (opțional). Mod de preparare (pentru suc de roșii și bulion): Spălați bine roșiile. Tăiați și îndepărtați partea albă a roșiilor. Tăiați, în funcție de dimensiunile lor, roșiile în sferturi sau în felii groase.Treceți roșiile prin mașina specială de tocat sau prin mașina de tocat carnea cu dispozitivul de separare al cojilor și semințelor atașat. Pentru o eficiență maximă, treceți de câteva ori cojile prin mașina de tocat, până când ies aproape uscate. Sterilizai sticlele și borcanele. Pentru suc de roșii: Puneți sucul obținut la fiert. Fierbeți sucul la foc mic. Fierbeți până când spuma de la suprafață dispare (aproximativ o oră). Opțional, puteți adăuga sare după gust. Turnați sucul de roșii fierbinte, în sticlele fierbinți, ținând sticlele cu un prosop pentru a nu vă arde. Astupați cu dopuri potrivite. Acoperiți cu pături și lăsați să se răcească până a doua zi. Depozitați la rece, în spații uscate și întunecoase. Sucul de roșii este reușit dacă, a doua zi, apa prinde a se ridica la suprafață. Pentru bulion: Lăsați zeama de roșii obținută prin tocarea lor deoparte, într-un loc răcoros, timp de aproximativ o oră până când partea groasă se decantează și apa se ridică la suprafață. Îndepărtați cu o lingură apa ridicată la suprafață. Puneți la fiert zeama rămasă. Fierbeți la foc mic, amestecând din când în când, timp de 2-3 ore (în funcție de concentrația dorită), până când bulionul bolborosește la suprafață asemeni unei mămăliguțe pripite. Opțional, puteți pune zahăr (maximum o lingură la 5 litri de bulion) și/sau sare după gust. Turnați bulionul fierbinte, în sticle sau borcane fierbinți, sterilizate. Astupați sticlele sau borcanele cu dopuri sau capace potrivite. Înveliți cu pături până a doua zi. Depozitați la rece, în spații uscate și întunecate. Sucul de roșii și bulionul se păstrează în acest fel pentru mai multe luni. După ce desfaceți sticlele sau borcanele, puteți păstra restul, acoperit, în frigider, pentru câteva zile. Atenție să nu vă ardeți când turnați sucul de roșii sau bulionul în sticlele fierbinți. Așezați sticlele sau borcanele într-un vas atunci când turnați lichidul fierbinte pentru a preveni accidentele cauzate de eventualele fisurări ale recipientelor. Dacă sucul de roșii/bulionul s-a răcit, îl puteți turna în sticle sau borcane reci și, ulterior, să-l introduceți, timp de o oră, la cuptor, la foc mic spre mediu, într-o cratiță cu apă. Opțional, puteți conserva în sucul de roșii ierburi aromate (pătrunjel, țelină, mărar, leuștean, tarhon etc) ale căror frunze, spălate și tocate, le adăugați în partea finală a preparării. Dacă nu aveți mașină de separat cojile și semințele, fierbeți roșiile cu tot cu sâmburi și semințe și câteva căni de apă. După ce sucul de roșii a fiert, treceți-l printr-o sită deasă. Cea mai concentrată  formă a bulionului, pasta de tomate (24%), se fierbe îndelung și, opțional, poate conține amidon, care va folosi ca agent de îngroșare a sosurilor și mâncărurilor în care e folosită.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei