Rețeta zilei

de Cuget Liber Marţi, 26 Iunie 2012 325
Ouă de vară
Ingrediente: 2 ouă, o roșie, un ardei gras, 2 felii kaiser sau un cârnăcior, o lingură de brânză sau cașcaval ras, o ceapă medie. Mod de preparare: Se călește într-o tigaie ardeiul împreună cu kaiserul, ceapa și roșia tăiată cubulețe. Când sunt călite suficient, se sparg ouăle, se lasă să se coacă albușurile fără a se sparge gălbenușurile. Când sunt coapte albușurile se dă tigaia la o parte și se lasă 2 minute, după care se amestecă bine și gălbenușurile, se adaugă brânza sau cașcavalul ras. Se servesc calde, cu verdeață sau salată de castraveți cu roșii, în funcție de preferința fiecăruia.
Mâncare de ficăței
Ingrediente: 500 g ficăței, 3 - 4 cepe, un ardei gras, 2 - 3 roșii, 3 - 4 căței de usturoi, ulei, sare, piper, frunze de pătrunjel. Mod de preparare: Ceapa se curăță, se spală, se toacă și se călește în ulei. Se adaugă ficățeii spălați și curățați și se lasă să se înăbușă la foc mic până când își schimbă culoarea. Se adaugă ardeiul tocat, roșiile și se mai lasă pe foc să scadă, aproximativ jumătate de oră. Când mâncarea este gata se adaugă usturoiul tăiat felioare, sare, piper și se dă la o parte de pe foc. Se servește presărată cu frunze de pătrunjel tocate mărunt.
Budincă de fructe
Ingrediente: 6 ouă mari, 150 g făină, 150 g zahăr, 150 g unt, 1/2 kg mere, cireșe, vișine, caise, 20 ml rom, 30 g griș sau pesmet, vanilie.
Mod de preparare: Merele, curățate de coajă, se rad prin răzătoarea cu găuri mari; vișinele și cireșele se rup în jumătăți și se curăță de sâmburi (sau sâmburii se scot cu cleștele special); caisele, necurățate, se taie în felii de doi centimetri grosime. Fructele se presară cu grișul sau pesmetul și se amestecă bine, imediat ce au fost pregătite, ca să le absoarbă lichidul. Zahăr nu se pune peste ele (prin topire,scoate zeama din fructe). O formă cu baza mai mare (cratiță de 2,5 l) se unge cu margarină solidă și se tapetează bine cu făină. Albușurile se bat spumă tare și se adaugă apoi zahărul tos împreună cu romul. Se bat în continuare, până se întărește din nou spuma și se adaugă apoi toate gălbenușurile și untul topit, dar rece. Se amestecă de câteva ori, prin răsturnare (cu telul), se pune toată făina cu zahărul vanilat și se amestecă ușor, tot prin răsturnare, numai de nouă-zece ori, ca să se încorporeze făina. Se deșartă jumătat edin compoziție în forma tapetată, se presară repede fructele și peste fructe, restul compoziției și se nivelează. Cratița se introduce în cuptorul încălzit la foc mijlociu cu 30 minute înainte, unde se lasă circa 50 de minute. Nu se deschide cuptorul 20 minute, după care se mai poate reduce focul, în cazul în care cuptorul rumenește prea tare. Când budinca este gata se trece cu cuțitul pe marginea ei, se pune platoul deasupra și se răstoașrnă. Se pudrează cu zahăr și se servește caldă sau rece.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei