Zacuscă de vinete pentru iarnă

de Cuget Liber Marţi, 02 Octombrie 2012 1341
Timp de preparare: 4-5 ore. Ingrediente: 6 kilograme vinete, 3 kilograme ardei gras, 3 kilograme gogoșari roșii, 5 kilograme roșii, 1,5 kilograme ceapă albă, un litru de ulei, 10-12 foi de dafin, câteva linguri de zahăr (după gust), sare, piper. Mod de preparare: Sterilizati borcanele, uscați-le și păstrați-le la cald. Decojiti roșiile după ce le-ați opărit în prealabil. Dacă aveți timp, condiții și răbdare, coaceți roșiile pe plită/grătar înainte de decojire. Vor avea un gust deosebit. Tocați roșiile și puneți-le la fiert. Fierbeți-le la foc mic până obțineți un bulion gros ca o smântână. Sărați și îndulciți după gust pentru a obține un gust echilibrat. Puteți economisi timp dacă folosiți bulion de roșii gata preparat. În acest caz veți avea nevoie de aproximativ trei litri de bulion. Coaceți vinetele pe grătar sau plită. Decojiți-le și lăsați-le la scurs. Coaceți ardeii și gogoșarii pe grătar. Scoateți ardeii și gogoșarii, puneți-i într-un vas și acoperiți-i cu un capac sau folie de aluminiu. Lăsați-i 30-40 de minute să se aburească. Curățați ardeii de pielițe și îndepărtați-le cotorul.Tocați vinetele cu un satâr de lemn. Tocați ardeii grași și gogoșarii din cuțit. Pentru o consistențe mai rustică îi puteți rupe fâșii. Curățați ceapa și tocați-o peștișori. Pregătiți o cratiță adâncă sau oală suficient de adâncă cât să cuprindă toate ingredientele dar care să poată intra la cuptor. Încingeți cuptorul la 160 de grade (foc mediu). Încălziți  eie, u nu încingeți!  e , u uleiul în vasul pregătit. Adăugați ceapa și sotați-o la foc mic până devine translucidă. Adăugați ardeii și amestecați bine. Adăugați vinetele și bulionul de roșii. Adăgați foile de dafin și lăsați să dea totul câteva clocote. Acoperiți vasul și introduceți-l la cuptor pentru 100-120 de minute până când zacusca este legată și uleiul s-a ridicat la suprafață. Scoateți zacusca din cuptor și asezonați-o cu sare și piper după gust. Scoateți foile de dafin. Turnați zacusca fierbinte în borcanele calde. Omogenizați preparatul înainte de a-l turna în borcane pentru a distribui egal uleiul. Astupați imediat cu capace. Acoperiți borcanele cu un prosop sau pătură și lăsați-le să se răcească lent (12-24 de ore). Depozitați borcanele cu zacuscă în locuri răcoroase, uscate și întunecate (cămări, pivnițe, etc). Zacusca cu vinete se consumă rece, tartinată dar și ca umplutură pentru diverse preparate. Puteți folosi zacusca pentru o pizza vegetariană excepțională. Opțional, dacă vă doriți o zacuscă picantă, puteți adăuga și câțiva ardei iuți copți pe plită. Dacă  preferați o zacuscă mai cremoasă, tocați ceapa și ardeii mărunt. Dacă folosiți folie (celofan) pentru acoperirea borcanelor, acestea trebuie sterilizate după umplere 20-30 de minute în cuptor (într-un vas cu apă, acoperite cu un prosop). Dacă respectați această rețetă, nu mai e nevoie să adăugați niciun fel de conservant.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei