Dr. Irina Magdalena Dumitru, dublu premiată la Gala Premiilor AOSR

de Simona ANGHEL Marţi, 25 Iunie 2024 16007
La finele săptămânii trecute, a avut loc Gala Premiilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România pentru anul 2022, dedicată excelenţei în cercetarea ştiinţifică. Evenimentul s-a desfăşurat în Sala de Consiliu a AOSR, în prezenţa unui public select format din membri ai corpului academic, cercetători, oameni de ştiinţă şi de cultură, autori, invitaţi. La prezidiu s-au aflat: prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, preşedintele de onoare al AOSR, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, preşedintele AOSR, prof. univ. dr. Viorel Jinga, vicepreşedinte AOSR, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila", prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, vicepreşedinte AOSR, prof. univ. dr. ing. Petru Andea, secretar ştiinţific AOSR.
Premiile Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România pentru anul 2022 au fost acordate pe mai multe secții. La Secţia Ştiinţe Medicale, Premiul Carol Davila a revenit lucrării „Patologia infecţioasă în pandemie”, autori: Sorin Rugină, Irina Magdalena Dumitru, Editura Viaţa medicală: Medichub Media, 2022. De asemenea, Premiul Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost acordat lucrării „Compendiu de vaccinologie (vol.I/II)”, autor: Irina Magdalena Dumitru, Editura Viaţa medicală: Medichub Media, 2022.
Dr. Irina Magdalena Dumitru este conferențiar universitar la disciplina de Boli infecțioase Epidemiologie a Facultății de medicină din cadrul Universității „Ovidius” și din 2016 este șef secție boli infecțioase adulți II la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
Prin anvergura cuprinderii domeniilor ştiinţifice, prin calitatea şi valoarea lucrărilor premiate, sub semnătura unor autori consacraţi, Gala Premiilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România a constituit un eveniment de marcă al cercetării ştiinţifice româneşti. Manifestarea, care se înscrie într-o fastă tradiţie academică a AOSR, exprimă, în cadrul programelor şi proiectelor instituţiei, rolul major pe care Academia Oamenilor de Ştiinţă din România îl acordă creativităţii, spiritului inovator şi originalităţii în procesul dezvoltării cercetării ştiinţifice şi al transferului de cunoaştere. Gala Premiilor ediţia 2024 se înscrie în Programul "România Cunoaşterii", iniţiat de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" şi Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, un Program de anvergură naţională, care promovează educaţia, ştiinţa şi cercetarea ca factori primordiali şi vectori ai procesului de dezvoltare a României prin cunoaştere, un adevărat Proiect de Ţară.
Gala Premiilor a fost urmată de Sesiunea Omagială "Eminescu, Omul Deplin al Culturii Române", ediţia a IX-a, organizată de Secţia de Filosofie, Psihologie şi Teologie a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. În cadrul Sesiunii dedicate Poetului Naţional, au fost ţinute o serie de prelegeri privitoare la opera lui şi la semnificaţiile acesteia, la locul lui Eminescu în cultura românească şi în literatura universală. Evenimentul a constituit un omagiu adus Poetului, la 135 de ani de la plecarea acestuia în eternitate (15 iunie 1889), un cadru al evocării, prin opera lui nepieritoare, a „celui mai mare poet pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc." (G. Călinescu).
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei