La capitolul căldură în școli Elevii de la țară, mai fericiți decât cei din Constanța

de Simona ANGHEL Joi, 01 Noiembrie 2012 440
Dacă până astăzi au tremurat de frig în clase, cot la cot cu elevii zgribuliți, o dată cu furnizarea agentului termic în calorifere managerii instituțiilor constănțene vor "tremura" de teama facturilor de la RADET.
Nu mai departe, la întâlnirea ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, cu directorii constănțeni prof. Andrei Szemerjai, Liceul cu program Sportiv "Nicolae Rotaru", oferea un exemplu edificator: în timp ce factura pentru căldură pe luna februarie s-a ridicat la fabuloasa sumă de 740 milioane lei, liceului i-au revenit pentru un trimestru 500 milioane lei.
În vară, la scurt timp de la numirea sa în funcția de inspector general, prof. dr. Răducu Popescu declara că "există riscul să tremure de frig elevii din municipiul Constanța", adăugând că la vremea respectivă se lucra la reeșalonarea reeșalonărilor datoriilor.
În așteptarea unei situații oficiale, la zi, ce urmează a fi transmisă de către RADET Con-stanța cu privire la datoriile unităților de învățământ constănțene, am realizat un sondaj în rândul școlilor din mediul rural.
La Școala Vulturu, directoarea Carmen Bâzâiac afirma că la grădiniță încă de săptămâna trecută s-a dat drumul la căldură, iar pentru școală aprovizionarea cu peleți, combustibilul folosit de centrală, este din abundență. Aceeași "abundență" ne-a sem-nalat-o și prof. Nicula Gica, de la Școala Gârliciu: "Primăria ne-a aprovizionat și pentru anul viitor!". Prof. Marius Liviu Petre, direc-torul Școlii Peștera spunea că intenționează să dea drumul la căldură începând de astăzi. "Avem combustibilul solid asigurat încă din luna mai pentru toate cele trei structuri - școala și grădinița din Ivrinezu Mare, grădinița cu orar normal din Ivrinezu Mic și școala și grădinița din Izvoru Mare".
Și directorul Școlii Rasova, prof. Cătălin Lucian Iancu, se declara liniștit: "Avem necesarul de lemne pentru că ne-am interesat din timp și am cărat pentru fiecare structură câte trei remorci".
La Școala Oltina, directorul Sorin Negru afirma că n-a avut niciodată (?!?) probleme cu încălzirea și că s-au făcut probe, dar deocamdată nu a fost nevoie să dea drumul la centrală.
Singura directoare care nu stă atât de relaxată precum colegii ei din mediul rural este prof. Rodica Boitan, de la Școala "Nicolae Maraloi" din Saraiu, care ne-a declarat că are combustibilul asigurat pentru o lună. "Am depus cereri deja la Primărie, dar și la Consiliul Județean Constanța și vom apela și la ajutorul Inspectoratului Școlar Județean pentru a rezolva această problemă din timp".
Așadar, începând de astăzi, ele-vii nu vor mai sufla în pumni pentru a-și încălzi mâinile, dar rămâne de văzut cât de mărinimoasă va fi conducerea RADET cu restanțierii, pentru că celălalt furnizor de utilități, respectiv RAJA, are deja planuri de debranșare.
Taguri

Comentează știrea

frigurosu
1 noiembrie 2012
caldurica

Cui ii pasa de elevii Constantei....ce e aia sanatate?, caldura?, conditii confortabile in scoala?, acasa?, haidade,? poate mai facem un carnaval , o samba sa ne incalzim sau mai punem o haina pe noi,nu-i asa primarule??? uite asa te voteaza toti constantenii !!??Treziti-va constanteni cine se gandeste la voi??lasa ca vine vara!!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei