Este gata primul film în aromână! r În numai câteva zile s-au înregistrat aproape 10.000 de vizualizări ale trailerului

de Andreea PERHAIȚĂ Luni, 29 Iulie 2013 428
Primul lungmetraj în aromână, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, "Nu sunt faimos, dar sunt aromân" ("Nu hiu faimos ama hiu armân"), va ajunge în cinematografe în această toamnă. După doi ani de la începerea filmărilor, regizorul Toma Enache a anunțat că filmările și postproducția sunt gata. Până la premieră, în urmă cu câteva zile a fost prezentat afișul filmului, dar și trailerul, pe rețelele de socializare. Pagina de facebook a filmului a avut peste 30.000 de vizualizări în ultima săptămână și aproape 10.000 de vizualizări ale trailerului pe Youtube, dovadă a interesului extrem de mare manifestat față de acest film.
"Sper din tot sufletul ca publicul să vină în număr mare la această premieră, unică în istoria cinematografiei. Un film artistic vorbit în aromână, o limbă veche de peste 2000 de ani. Filmul este subtitrat în limba română și are la bază o poveste de dragoste între re-gizorul Toni Caramușat și o față misterioasă, numită Armânamea. Vorbim despre o drama romantică", a declarat regizorul, Toma Enache. Acesta fost ajutat de o echipă entu-ziastă de specialiști și actori.
"Aș aminti imaginea deosebită, realizată de Alexander Sachs din Germania, coloana sonoră inspirată, semnată de Marius Leftarache (cu inserții muzicale din melodiile celor mai importanți compozitori și cântăreți aromâni), grafica excelentă semnată de Călin Bogdacenco, montajul Ruxandrei Mihai, interpretarea actorilor din rolurile principale Lică Gherghilescu -Tanașoca, Linda Croitoru, Teodora Calagiu - Garofil, Rudy Rosenfeld. Nu în ultimul rând aș aminti prospețimea și talentul tuturor tinerilor prezenți în diferite momente, în cele peste 45 de locații ale filmului", a mai spus Toma Enache.
O poveste inedită
Povestea filmului a început cu mai mulți ani în urmă, când Toma Enache s-a hotărât să realizeze primul lungmetraj în aromână. Filmările au început în 2011, în stațiunea Mamaia. A urmat o perioadă dificilă, în care principala problemă a fost strângerea de fonduri. S-a filmat în România, dar și în Los Angeles, pe Walk of Fame și la Kodak Theatre, în Macedonia, Grecia, Albania și Româ-nia, în Constanța, București și Peștera Poni-cova. Rolul principal feminin este interpretat de un top model de origine aromână care tră-iește și lucrează în Hollywood, Linda Croi-toru, iar cel masculin al lui Toni Caramușat, de Toma Enache. Chiar dacă nu știau să vorbească în aromână, toți actorii și-au învățat rolurile profesionist. Filmul va rula în toate țările balcanice în care locuiesc aromâni.
Filmul spune povestea lui Toni Caramușat, un regizor faimos, fascinat de ideea că ar putea descoperi un al 13-lea adevăr absolut despre aromâni. Mitul spune că acest adevăr e purtat de Armânamea, ultima descendentă din neamul sau. Toni se întâlnește cu fete din întreaga lume, cu speranța că soarta îi va scoate în cale și adevărul, și femeia la care visează. 
Taguri

Comentează știrea

Tupeul
29 iulie 2013
Asta ne mai lipsea...

Pe timpul recensamantului populatiei si al locuintelor la care am participat efectiv mi-am dat seama ce sunt "aromanii' sau "armânii" sau "machedonii" si care-i limba lor performanta. Daca-i asculti vorbind, nu stie stanga ce face dreapta, nu au un dictionar al limbii lor, vorbesc "la oha", un amestec de limba romana cu ceva de la ei inventie, adica o ciulama. Sunt foarte periculosi si foarte hoti in afaceri, feriti-va de ei, daca puteti ! La recensamant foarte multi din machedoni,nu suportau ideea impusa lor de altii de a se declara machedoni si spuneau in declaratia lor pe propria lor raspundere ca sunt romani si limba lor este limba romana cu mici inflexiuni, pe ici pe colea, asa cum au formulat ei in patina timpului, anumite expresii sau cuvinte, dar....nici vorba de limba armâneasca care nu respecta procedura internationala de a fi declarata limba, mai degraba putem spune ca este un dialect.

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei