Fost "general" despre importanța Inspectoratului Şcolar: "Am trăit senzația unei instituții de anchetă"

de Simona ANGHEL Vineri, 16 Februarie 2024 5810
De aproape două decenii se tot vorbește despre desființarea inspectoratelor școlare județene. În anul 2005, când Mircea Miclea era ministrul Educației, s-a propus pentru prima dată desființarea inspectoratelor școlare, la vremea respectivă varianta luată în calcul fiind aceea a înlocuirii cu unități de consiliere pentru profesori.
Șase ani mai târziu, în 2011, a mai fost propusă măsura desființării inspectoratelor școlare, de către comisia coaliției de guvernare.
Pentru ca, patru ani mai târziu, să revină în discuție desființarea, motivată fiind de nevoia descentralizării și pentru a conferi mai multă putere decizională școlilor.
În 2024 vorbim despre România Educată și o legislație nouă, ce prevede reorganizarea inspectoratelor școlare județene în direcții județene, ceva de genul „aceeași Mărie, da’ cu altă pălărie”.
Și, în ciuda faptului că Ligia Deca, ministrul Educației, declarase, în urmă cu o săptămână, doar cu jumătate de gură că reorganizarea inspectoratelor școlare județene va fi făcută "așezat” și că… „vom vedea”, în noul calendar se prevede ca pe 30 mai 2025 să fie emis un Ordin al ministrului Educației privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a Direcțiilor Județene pentru Învățământ Preuniversitar.
Conform prevederilor noii Legi a învățământului 198/2023, viitoarele direcții vor fi conduse de un director general şi directori generali adjuncți numiți prin ordin al ministrului Educației, în urma susținerii unui concurs de selecție organizat de minister. În plus, odată cu inspectoratele școlare, vor fi desființate și casele corpului didactic.

„Unii s-au învățat atât de mult să facă pe șefii”

La un moment dat, am realizat un sondaj în rândul foștilor inspectori generali, pentru a vedea cât de bine este primită inițiativa desființării IȘJ-urilor. Doi „foști” erau de părere că nu se cunoaște importanța acestor inspectorate care fac legătura în teritoriu cu Ministerul Educației, în timp ce un al treilea fost „general”, în persoana prof. Marian Sârbu, a fost cât se poate de categoric. „Nu prea știu cum stau treburile prin țară și cât de util și favorabil sunt privite inspectoratele școlare. Din păcate, am trăit senzația unei instituții de anchetă. Îmi amintesc că toată lumea alerga în stânga și în dreapta în județ pentru rezolvarea sesizărilor pe care le primeam. Știu că acesta era cel mai mare consumator de energie. Poate că dacă școlile și-ar asuma descentralizarea ar conduce la ceva bun ", a conchis prof. Sârbu.
Mai mult, profesorii abia așteptau să se petreacă o asemenea „grozăvie”. „O să fie foarte interesant pentru unii inspectori să se întoarcă la… rădăcini. Unii s-au învățat atât de mult să facă pe șefii, că o să le vină să-și ia lumea in cap, în loc să se întoarcă în cancelarie, printre oamenii de rând. Mai ales printre colegii pe care i-au ignorat sau nedreptățit cât timp erau mari și tari în inspectorat!”, comenta un profesor constănțean.
Cine pune pariu că și după această „rebrănduire” vom întâlni pe holurile noii direcții aceleași și aceleași persoane care, într-adevăr, au făcut carieră în IȘJ? Până atunci, însă, vom asista la termene peste termene pentru emiterea unei asemenea hotărâri, așa cum ne-am obișnuit în purul stil românesc.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei