Hârburile de la Ambulanță ar putea deveni istorie! Când vin noile mașini?

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 16 Februarie 2024 3005
Atât pacienții din județul Constanța, cât și cei din întreaga țară mai au de așteptat până când serviciile Ambulanței vor fi la nivel occidental. Spunem acest lucru în condițiile în care multe salvări ar fi trebuit deja casate din cauza vechimii, dar încă se deplasează la cazuri. Chiar şi aşa, personalul goneşte zilnic pe străzi cu ele, se deplasează la solicitări, pentru că bolnavii sunt prioritari, iar viaţa lor este foarte importantă şi trebuie, neapărat, salvată.
Situația este cunoscută la nivelul Ministerului Sănătăţii, însuși ministrul Alexandru Rafila declarând săptămâna aceasta că este nevoie de 2.000 de ambulanţe noi în ţară, la staţiile judeţene. „Sperăm să putem să completăm parcul auto care este depăşit, îmbătrânit”, a declarat acesta, adăugând că medicina de urgenţă este parte a sistemului de sănătate şi subliniind că ministerul este preocupat de dezvoltarea tuturor staţiilor judeţene de ambulanţă. „Pe partea de medicină de urgenţă, dezvoltăm, pe de o parte, unităţile de primiri urgenţe, pe de altă parte, cu sprijinul autorităţilor locale sau prin investiţii directe de la Ministerul Sănătăţii, dar ne preocupă şi dezvoltarea staţiilor judeţene de ambulanţă”, a precizat Rafila.
La Constanţa, la fel ca şi în alte judeţe, se lucrează în continuare cu maşini vechi, dar şi cu unele mai noi. Pe scurt, parcul auto este parţial îmbătrânit, dar maşinile sunt întreţinute permanent (75 la număr) pentru a se putea face faţă solicitărilor. Potrivit directorului medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), Mirela Daniela Bădescu Panţuru, cele mai vechi maşini le au în dotare din anul 2007.
„La Constanţa este nevoie de 106 maşini noi. Până vin unele noi, ne asigurăm mereu ca ambulanţele din dotare să fie întotdeauna funcţionale. Da, sunt uzate, au mulţi kilometri la bord şi orice maşină veche se mai şi strică, uneori. Ca urmare, avem nevoie de mărirea parcului auto, dar mai mult a parcului de rezervă, pentru ca, în momentul în care maşinile se defectează, să putem asigura numărul necesar de echipaje în operativ. Aceste 2.000 de ambulanţe la nivel naţional sunt necesare pentru reînnoirea parcului auto. La momentul actual, uzura tehnică a unei maşini se raportează la anul de fabricare, dar şi la numărul de kilometri parcurşi. De exemplu, pot fi şi ambulanţe noi, dar cu sute de kilometri la bord, dar şi vechi, cu mai puţini kilometri. Conform normativului, la Constanţa am identificat un necesar de zece ambulanţe de tip C2, 80 de maşini de tip B1, B2, opt maşini de tip A1, A2 şi opt maşini pentru consultaţii de urgenţă. În prezent, parcul nostru auto este format din 75 de maşini. Serviciul Judeţean de Ambulanţă are zilnic, la nivel de tură, în jur de 35-38 echipaje pe teren”, a declarat directorul pentru „Cuget Liber”.
În ceea ce priveşte personalul medical, SAJ Constanţa se bazează, la ora actuală, pe 19 medici şi 180 de asistente. Din păcate, la fel ca şi în anii trecuţi, şi acum, echipajele operative se confruntă cu cazuri de pacienţi care sună la dispecerat pentru situaţii urgente, dar în realitate, lucrurile stau cu totul altfel. „Solicitarea vine pentru afecţiuni serioase, care se pretează la gradul de urgenţă. Problema este că, atunci când echipajele noastre ajung la domiciliul bolnavului, motivul apelului nu coincide cu ce găsim noi în teren. Nivelul educației medicale, coroborat cu un grad de panică ridicat, în context postpandemic recent, determină, de foarte multe ori, discordanța între motivul solicitării și realitatea din teren”, a adăugat directorul. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei