Minune în curtea Clubului Sportiv Școlar nr. 1, după un deceniu. Au apărut primele excavatoare!

de Simona ANGHEL Marţi, 05 Decembrie 2023 22896
După o imensă perioadă în care a fost raiul bălăriilor și al ruginii, luni, 4 decembrie, am avut șansa de a descoperi primele excavatoare în curtea Clubului Sportiv Școlar nr. 1 din Constanța, cândva rampa de lansare a unor nume sonore la nivel internațional, precum Simona Amânar, Dana Sofronie, Radu Began ori Ionela Gîlcă. Vestea că, în sfârșit, s-a semnat contractul privind realizarea obiectivului de investiții - execuție lucrări „Continuare lucrări construire sală de sport multifuncțională și anexe P+1E+2E” ne-a stârnit curiozitatea, așa că am stat de vorbă cu prof. Gheorghe Mircioi, directorul clubului. Din valoarea proiectului, de 11.871.425,24 lei fără TVA, deocamdată, în conturile clubului a intrat o primă tranșă, suficientă pentru a demara șantierul.


Momentul „istoric” al primelor excavatoare merită o trecere în revistă a măririi și decăderii acestui pol al performanței sportive constănțene care a încetat să mai strălucească odată cu declinul său… imobiliar.
Inaugurată la 15 septembrie 1958 cu profil eminamente sportiv, își făcea apariția pe harta educației constănțene prima Școală Sportivă de Elevi nr. 1 din istoria orașului. Denumirea a fost schimbată în Clubul Sportiv Școlar nr.1 Constanța în septembrie 1976.
Au urmat decenii de glorie pentru această instituție de prestigiu a sportului de la malul mării.
În urmă cu 13 ani, când la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța s-a aflat răposata prof. Elena Buhaiev, se vorbea despre propunerea făcută de IȘJ ministerului de transformare a sediului administrativ al CSS1, aflat în reabilitare, în Casa Corpului Didactic. Din păcate, în cifra de plan primită pe 10 februarie 2010, ministerul a refuzat să mai aloce fonduri. La vremea respectivă se vorbea de 77 de miliarde lei vechi necesari ridicării sălii polivalente.

A urmat, în 2021, momentul votării proiectului de hotărâre inițiat de consilierii USR „privind aprobarea solicitării către Guvernul României în vederea efectuării demersurilor necesare referitoare la trecerea imobilului din str. Pictor Nicolae Grigorescu nr. 32, Complex Club Sportiv Școlar nr. 1 Constanța, din domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în domeniul public al municipiului Constanța”. Aprobată cu unanimitate de voturi, inițiativa a rămas „încremenită în proiect”… deocamdată.

Un șir lung de procese
Lucrările de construcţie a unei săli moderne, care să ajute secţiile de handbal, baschet, volei, gimnastică şi scrimă, începute în 2008, s-au împotmolit înainte ca aceasta să fie finalizată. Construcţia ar fi trebuit să dureze 18 luni, însă firma care a câştigat contractul a sistat operaţiunile şi a urmat un şir lung de procese. În 2014, Ministerul Educației a oprit finanțarea. Litigiul s-a încheiat abia în toamna lui 2018, când Ministerul Educaţiei a aprobat suma de 123.000 lei şi constructorul a fost plătit. Însă alţi bani nici nu au mai venit de la Ministerul Educaţiei, pentru reluarea lucrărilor şi finalizarea proiectului, astfel încât sala care era deja ridicată și realizată în proporție de 70% să poată fi dată în folosinţă. Abia în 2020, au fost alocate noi sume şi a reînceput lungul şir al avizelor, expertizelor şi procedurilor. Însă nici de data aceasta banii nu au fost suficienți pentru a putea fi finalizată.
Contractul actual, al cărui câștigător este firma Eng Free SRL din Constanța, prevede finalizarea sălii de sport, amenajarea terenurilor exterioare și refacerea împrejmuirilor, iar suma de 11.871.425,24 lei fără TVA urmează a fi virată tot de la Ministerul Educației.

Clădirea administrativă… tot o ruină
Săptămâna aceasta, directorul Gheorghe Mircioi așteaptă constructorul pentru demararea șantierului viitoarei săli de sport polivalente, ca urmare a finalizării procedurii de achiziție. Pe baza proiectului s-a deschis oferta pentru construcții, montaj, dotări ale sălii multifuncționale și anexe P+1E+2E.

La ora actuală, cei peste 800 de sportivi se antrenează în cele opt secții: atletism, baschet, gimnastică aerobică, ritmică și artistică, fotbal, scrimă, volei, antrenați de 30 de cadre didactice.
Deocamdată sunt funcționale două săli, de-a dreapta și de-a stânga „ruinei” administrative. „Clădirea administrativă nu face parte din acest proiect, dar pentru aceasta s-au solicitat fonduri în vederea expertizării tehnice. Aici au existat trei săli de gimnastică. În 2008 s-a început consolidarea ei și un an mai târziu s-a oprit, din lipsa fondurilor, și așa a rămas de-atunci”, a declarat directorul CSS1 .

În speranța că acolo, undeva, într-un birou al Ministerului Educației, s-au schimbat lucrurile și de data aceasta se vor ține de cuvânt și vor vira banii, termenul prevăzut în contract pentru darea în folosință a viitoare săli de sport polivalente ar fi peste 12 luni. Dar cum deja s-au întâmplat mult prea multe în cei 14 ani de când se tot chinuie să „răsară”, rămâne de văzut când va avea loc marea inaugurare.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei