Moment istoric pentru o universitate tehnică din România: Construiește primul Institut de Cercetare în Inteligența Artificială

de Madalina PETRESCU Vineri, 24 Mai 2024 576
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca dă startul lucrărilor pentru realizarea Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială (ICIA), un proiect amplu și inovator prin care se urmărește crearea unei platforme dedicate cercetării și dezvoltării în domeniul inteligenței artificiale și al tehnologiilor emergente. Valoarea contractului este de 88,31 milioane de lei, fără TVA.

Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială își propune să dezvolte o infrastructură specializată care să faciliteze elaborarea de modele experimentale, prototipuri, tehnologii și produse noi, bazate pe inteligență artificială. Această infrastructură va facilita transferul tehnologic al acestor soluții inovative către mediul economic și comunitate. Principalele activități de cercetare, dezvoltare și inovare se vor desfășura într-un spațiu modern și dotat cu toate echipamentele necesare cercetării în inteligență artificială și ale aplicațiilor acesteia.

”Inteligența Artificială devine „noua electricitate” care transformă economia și societatea. Transferul noilor tehnologii către industrie este în curs de materializare în câteva domenii de vârf ca vehiculele autonome sau sănătate digitalizată, dar trebuie extins la toate domeniile vieții economice și sociale, cum ar fi educație, servicii, comerț, domeniul medical și multe altele. Infrastructura de cercetare propusă, ce va lua forma ICIA va desfășura activități de cercetare industrială și dezvoltare experimentală, totul pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi ale mediul socio-economic. Ne bucurăm să punem bazele acestui proiect inovator și să fim martorii unei evoluții, care, sperăm noi, va aduce beneficii majore comunități clujene și nu numai”, a declarat Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție pentru ICIA a fost semnat cu o companie de construcții din România, iar data preconizată pentru finalizare este 8 noiembrie 2025.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca marchează un moment istoric prin lansarea construcției Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială, un proiect de anvergură care promite să aducă contribuții importante în domeniul Inteligentei Artificiale și tehnologiilor asociate. Cu o infrastructură specializată, axată pe cercetare și dezvoltare, institutul se prefigurează ca un lider în avansarea tehnologică și în stimularea colaborării între mediul academic și industrie. Prin această inițiativă, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se afirmă ca un pol al inovării și totodată contribuie activ la integrarea inteligenței artificiale în multiple sectoare economice și sociale.


Taguri

Comentează știrea

fani
25 mai

Mai bine incepea cu un Institut de cercetare a inteligentei NATURALE al celor ce ne conduc spre dezastru (pentru noi ) si averi de miliarde pentru ei !

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei