Cine a lucrat în acord global, poate beneficia de pensie mai mare

de Madalina PETRESCU Vineri, 24 Mai 2024 2937
Adeverința privind acordul global vă poate mări pensia dacă depuneți documentul la Casa de Pensii. Autoritățile au anunțat, chiar de la începutul anului, că anumite venituri care, până în acest moment, nu erau luate în calcul, vor ajuta la creșterea pensiilor seniorilor.

”Aceste calcule se vor face din oficiu, se va face acea calculare mare unde se vor așeza acele principii de care am vorbit până acum. Este foarte important că vom face acea calculare pentru toți cetățenii, cu toate documentele care sunt, și după vom intra în etapa a doua, cu acele sporuri cu caracter nepermanent, unde putem introduce și acordul global care nu a fost luat în calcul. Deci lucrurile curg de la sine, oamenii nu vor fi nevoiți să se deplaseze la Casele de Pensii, să îi purtăm pe drumuri degeaba”, spunea fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, la început de an.

”Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate în calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo. Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”, a mai explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Ce este acordul global

Însă cu toate că adeverința de acord global duce la majorarea veniturilor, nu toți știu ce este acest acord global. Potrivit Codului Muncii, aprobat prin Legea nr 3 publicată în Buletinul Oficial nr 50 din 8 iunie 1950, ”plata pentru munca depusă se va face, din acel moment, fie după durata ei, fie în acord sau cu bucata. În sistemul plății periodice, plata pentru muncă se va face după perioada de timp lucrată, anume cu luna, ziua sau ora. În sistemul periodic de salarizare cu luna, la plata salariului se va ține seama numai de timpul calendaristic lunar, indiferent de numărul zilelor lucrătoare din cuprinsul lunii. În sistemul periodic de salarizare cu ziua, la plata salariului se va ține seama de numărul zilelor lucrate în timpul unei luni. În sistemul periodic de salarizare cu ora se va ține seama de numărul orelor lucrate în timpul unei zile sau al unei luni. Cuantumul retribuției pentru unitatea de acord sau bucată se stabilește împărțind salariul din indicatorul tarifar fixat pe un timp determinat, pentru categoria profesională respectivă, la norma de muncă fixată pe același interval de timp. Pentru timpul necesar lucrărilor pregătitoare în vederea efectuării în acord, angajații vor fi plătiți cu o retribuție al cărei cuantum se va stabili pentru fiecare categorie profesională”, informează aceeași sursă.

Însă, înainte de acest Cod al Muncii, decretul nr 118/1949 privind reglementarea sistemelor de salarizare după cantitatea și calitatea muncii publicat în Buletinul Oficial nr 9 din 18 martie 1949, a consfințit la art. 1 că „salarizarea muncitorilor calificați, necalificați și a maiștrilor din întreprinderile industriale, de construcții și instalații, de transporturi, de comunicații și de transmisiuni, din întreprinderile comerciale și de credit, din serviciile de utilitate publică, sanitare și sociale, atât de stat cât și particulare, precum și din instituțiile de stat se va face în conformitate cu regimul stabilit prin prezentul decret.

Se specifică apoi la art. 5 că „în întreprinderile și instituțiile de stat enumerate la art.1 se va introduce sistemul de muncă în acord, pe bază de norme de timp de lucru, sau pe bază de norme de producție, peste tot unde este posibil”.
Și tot atunci la 1949, prin articolul 11 s-a întărit, o dată pentru totdeauna, că ”au dreptul la sporuri de salariu salariații care lucrează în condiții de muncă neobișnuite.”


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei