Şcoala Generală "Mihail Koiciu" se degradează văzând cu ochii. "Din cauza aspectului clădirii, pierdem copii"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 18 Aprilie 2024 8880
Şcoala Generală „Mihail Koiciu”, de pe strada Izvor nr. 26 din Constanţa, se degradează de la un an la altul. Cele trei corpuri de clădire în care învaţă elevii şi preşcolarii de la Grădiniţa nr. 35 sunt tot mai afectate de trecerea timpului, acestea fiind construite în urmă cu 90, respectiv 67 de ani, motiv pentru care necesită reparaţii de urgenţă. După o lungă aşteptare, unitatea de învăţământ va intra într-un amplu proces de reabilitare, aşteptat cu mare interes atât de cadrele didactice, cât şi de copii şi părinţi.


Din această cauză, deşi locuiesc în zonă, de multe ori, părinţii evită să-şi înscrie copiii la această unitate de învăţământ, susţinând că sălile de clasă trebuie transformate în aşa fel încât să devină medii de învățare primitoare, în care elevii să poată să-și manifeste abilitățile și să-și construiască fundația unui viitor educat. Menţionăm că, în anul 2009, Şcoala Generală nr .9 „Ion Creangă” a fuzionat cu Şcoala Gimnazială nr. 10 „Mihail Koiciu”, iar în 2010 Grădinița cu orar normal nr. 35 a devenit, şi ea, structură a Şcolii Gimnaziale nr. 10 „Mihail Koiciu”. De atunci, nu a existat an în care cadrele didactice să nu le ofere copiilor o educaţie de calitate, cu şanse egale pentru toţi elevii, în scopul atingerii performanţei individuale şi colective, care să-i formeze pentru viitoarea carieră, cât şi pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii. Ca dovadă stau şi rezultatele obţinute de unii copii la diverse olimpiade şi concursuri şcolare. Cu toate acestea, şcoala este privită cu reticenţă de mulţi, în momentul în care vine vorba despre înscrierea în clasa pregătitoare sau transferarea de la o altă şcoală.

Părinții vor clase noi și moderne
„Toţi părinţii îşi doresc ca în clase să existe mobilier nou și modern, cu table magnetice, smart, cu videoproiectoare, nu să îşi ştie copilul că învaţă într-o clasă veche, nerenovată. Văzute de afară, clădirile au un aspect deprimant. La pauze, însă, curtea se umple de râsetul copiilor. Sperăm, totuşi, ca până ce băiatul meu termină gimnaziul să înveţe într-o şcoală care să-i ofere alte condiţii de studiu. El este foarte încântat de profesori şi de colegi”, ne-a declarat Florina G., mămica unui elev din cadrul Şcolii „Mihail Koiciu”. „Eu locuiesc la doar două străzi distanţă de şcoală şi trebuie să îmi înscriu copilul la clasa pregătitoare. Deşi este foarte aproape de noi, voi merge la o altă unitate de învăţământ, care să-i ofere alte condiţii”, a adăugat Marcel R.
Nu vă gândiţi, însă, că întreaga şcoală arată la fel. Atunci când s-a putut, din diferite surse de finanţare, s-a încercat şi chiar reuşit renovarea anumitor săli de clasă, dar cum banii nu au fost niciodată suficienţi şi cum spaţiul de acoperit este extrem de generos, sunt încă foarte multe de făcut.
La ora actuală, unitatea de învăţământ are în jur de 440 de copii, fiind compusă din două corpuri de clădire care datează din 1957 şi un altul care se apropie încet-încet de sărbătorirea centenarului. Concluzia? Imobilele trebuie consolidate, iar sălile de clasă au nevoie şi ele de reparaţii capitale.

„Ucigaşul invizibil”, un gaz radioactiv fără culoare sau miros, care iese din podea
Potrivit directorului școlii, Cătălina Dumbravă, corpul principal va intra în reabilitare. „În acest proiect intră doar corpul construit în anul 1957. Celelalte datează din 1934, dar între timp, în anul 2016, grădinița a fost reabilitată. Reprezentanții echipelor de arhitecți ne-au vizitat deja și așteptăm licitația lucrărilor şi sperăm că acestea vor începe cât mai repede, în condițiile în care studiul realizat în cadrul școlii cu radonul a evidențiat că avem probleme. Au fost găsite valori mai mari în secretariat, în cabinetul stomatologic, în bibliotecă”, a declarat managerul, pentru „Cuget Liber”.

Precizăm că un studiu realizat la nivel naţional a demonstrat că în clădirile publice din 16 județe, inclusiv în grădinițe și școli, s-au înregistrat niveluri peste medie de radon, un gaz radioactiv fără culoare sau miros, care se acumulează în clădiri şi pe care specialiştii îl numesc „ucigaşul invizibil din locuinţe” pentru că poate declanşa cancer pulmonar. Specialiştii spun că acest gaz se eliberează în mod natural din sol şi este periculos doar atunci când se acumulează în clădiri, iar principalul lucru care influenţează acumularea acestuia este modul în care sunt făcute fundaţia unei clădiri şi izolaţia faţă de sol.
Aceasta ar fi o problemă…O alta se referă la înlocuirea cât mai rapidă a instalaţiei electrice, în condiţiile în care şi consumul este mult mai mare decât în anii trecuţi, odată cu montarea a diferite aparate şi dispozitive necesare desfăşurării actului educaţional.
Când începe reabilitarea?
„În ultimii ani, noi am tot depus note de fundamentare pentru toată şcoala, dar va fi reabilitat doar corpul A. În urmă cu trei ani am primit bani pentru repararea acoperişului, pentru că apa se infiltra prin tavan. Cert este că lucrări de amploare nu au mai fost efectuate de zeci de ani. Ce să vă spunem? Că avem elevi şi la Centrul de Excelenţă, dar, din păcate, din cauza aspectului şcolii, pierdem copii, fiindcă părinţii vor o şcoală frumoasă şi atunci, neavând un aspect frumos, ei nu mai țin cont că avem cadre didactice calificate şi rezultate cu copiii”, a adăugat Cătălina Dumbravă.

Când începe reabilitatea unităţii de învăţământ? Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, proiectul de reabilitare al municipalității vizează creşterea eficienţei energetice a imobilului, sursa de finanțare fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), valoarea totală a proiectului fiind de 2,7milioane lei. Obiectivul general vizează implementarea unui set integrat de măsuri destinate optimizării consumurilor energetice la nivelul clădirii, scăderii nivelului de gaze cu efect de seră şi alinierii la standardele și cerințele de performanță energetică europene. „Se înlocuiesc instalaţiile electrice, termice, sanitare, se înlocuieşte izolaţia, se face hidroizolaţie, se înlocuiesc acoperişul, geamurile, uşile. În prezent, ne aflăm în faza de recepţionare a proiectului tehnic. Urmează achiziţia pentru lucrări şi imediat ce vom avea contractul pentru lucrări se va da ordinul de începere a lucrărilor”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Ionela Halciuc. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei