Problematica jocurilor de noroc: "Realitatea este destul de dramatică"

de Andreea CARAUA Joi, 18 Aprilie 2024 5732
În ultimul timp, dependența față de jocurile de noroc s-a bucurat de o expunere foarte mare în spațiul public. Subiectul a stârnit multe controverse, iar autoritățile statului au luat diferite măsuri pentru a estompa acest fenomen, dar și consecințele pe care le are față de jucători.
Potrivit Marianei State, psihoterapeut în cadrul Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții „Equitas“ Constanța, dependența de jocuri de noroc este la fel de periculoasă ca cele pentru alcool sau pentru droguri: „Sunt foarte mulți și frecvent vorbim de polidependență, adică joc și drog, joc și alcool, și, din cauză că jonglează cu ele, consideră că nu sunt dependenți de nimic, dar în realitate vorbim despre faptul că sunt două comportamente compulsive, adictive, care hrănesc aceeași boală”.
Spre deosebire de consumatorii de alcool și de substanțe interzise, în rândul persoanelor dependente de jocuri de noroc se regăsesc cele mai multe cazuri reușite de suicid. Totuși, față de celelalte adicții, aceasta tinde să fie mai acceptată social: „Oamenii neagă că ar fi atât de greu, dar realitatea este destul de dramatică”, a spus Mariana State, menționând și că, în cadrul unui eveniment ce aborda dependența față de jocurile de noroc, a aflat nu doar că pe parcursul unui an a existat un procent mare al celor care au apelat la suicid, ci și faptul că mulți dintre jucători au probleme cardiovasculare „pentru că jocurile forțează sistemul circulator”.
Interzicerea sălilor de jocuri în localitățile care au mai puțin de 15.000 de locuitori
Cea mai recentă decizie aprobată de Parlament împotriva jocurilor de noroc privește închiderea sălilor cu acest specific în localitățile care au mai puțin de 15.000 de locuitori. Deși poate pare un început bun, această decizie nu este relevantă pentru orașe.
Potrivit psihoterapeutei care activează în cadrul Equitas, această decizie aprobată de Parlament ar fi avut un efect semnificativ dacă se impunea o sală de jocuri pentru un anumit număr de locuitori: „Dacă la peste 15.000 de locuitori este posibilă deschiderea oricâtor săli de joc, nu văd relevanța deciziei pentru orașele mari, pentru localitățile cu populația mai numeroasă. Dacă sunt peste 15.000 de locuitori, câte săli de jocuri poți să faci?”.
Aceasta a menționat că nu există o soluție care să acopere toate problemele care vizează fenomenul dependenței față de jocurile de noroc: „În toate aceste discuții există mereu limite. Nu există o variantă pentru toți”.
Sală de jocuri deschisă lângă Universitatea „Ovidius“ din Constanța
În timp ce la nivel național se dezbat restricții pentru sălile destinate jocurilor de noroc, în Constanța se deschide un astfel de spațiu pe bulevardul Mamaia, lângă Universitatea „Ovidius“.
„Sala de lângă Universitate va fi o provocare pentru cei care au probleme cu plictiseala, cu nerăbdarea, cu agitația și cu stresul, vor fi predispuși să intre în sală, să le treacă timpul sau să se relaxeze”, a susținut Mariana State.
Sala respectivă poate fi un pericol pentru studenți, ei urmând să asocieze acel spațiu cu socializarea și cu stări de bine: „În procent mare, cei care joacă sunt deschiși, sociabili, adoră comunicarea, au un anumit tip de umor care leagă, iar studenții vor asocia atmosfera asta cu sala și cu relaxarea, într-o manieră care îi va determina să se ducă și mai frecvent acolo”.

Taguri

Comentează știrea

fani
18 aprilie

V-ati intrebat de ce musulmanii nu intra NICIODATA in astfel de sali ? Viitorul va fi al lor.Clar .Studentii care practica droguri si sali de noroc oricum sunt analfabeti din start

ioan
18 aprilie

Societatea civica nu mai are nimic de spus? Ideal ar fi sa se interzica de tot, dar e imposibil, mafia e prea mare.

frumusete si puritate si multa moralitate
18 aprilie

Pe timpuri, cind timid mai gaseai un pokeras pe la vre-o receptie de hotel, aveai berea, tutunul si ospatarita cea grijulie care cu un zimbet larg avea cheia de deschidere la norocul mecanic. Atuncilea si setarile masinii era mai darnice, adica cam 1 din 3-5 isi dubla suma ! Minim din 15 in 15min. trecea pe linga tine sa vada progresul si daca te mai serveste cu ceva ! Azi, poate ori deprimat de restanta ori singurel ca asa au premiantii, iepurasa de trifoi mereu va fi intelegatoare cu un suflet necajit ! Poate in acord cu principiul repartitiei echitabile, un rind de bancute in fata, umbrelute si floricele atit pentru frumusetea saracuta care nu-i ajung fondurile de taxa cit si pentru momentul de relaxare dupa o noapte petrecuta in singuratatea cartii ! Te intilnesti cu colegii, vezi la fiecare necazurile, limitele si viata in general pe sablonul numit studentie ! Mai trebuie putin lucrat pe novator ca si cadrul didactic sa beneficieze de toata maretia lacasului masinilor de bunastare agregata [ sociala, economica, spirituala ].

Istorie si "Realitatea este destul de dramatică"
18 aprilie

Super bingo pe toate posturile TV cu actori renumiti ! Ultima sansa de a te face om, atunci cind fortele malefice ale destinului si-au insusit toata partea banului. Care e noutatea azi ? Saracia atrasa mereu de luciul banului rapid centrat si pe o buna pregatire mintala ! Reformulat, vrei un ban in plus, mai stai 1-2ore suplimentar si iti dublezi plata pe zi ! Mai e tentant atunci pokerul ? cind cistigul "potential" de la poker e infim fata de munca onesta ! Merci acolo 1-3 ore cu marunt ca oricum ii ratacesti pina acasa ! Ala e marunt de ... care se lasa pentru buna servire la cofetarie ! Timpul, economic daca vine cistig mai bun pe munca, nici nu te mai uiti in drum spre casa la ce Straluceste pe Afis ! Pai lei din astia amarati cind ai portofelul plin de eueueu si geanta burdusita de $$$.

888 online poker
18 aprilie

La priceperea mea, cam maxim 5-10$ pe zi cistig ! Si asta cam in 12ore si multa atentie, pe sume mici unde cu tot asa cu priceputi mai ai o sansa. Am incerat si pe sume mai mari miza, 20$ dar atit era priceperea ! 1saptamana de cistig si pa-pa fonduri si rapid in 1h ! 25-50 lei pe zi nu e rentabil [ in zile bune cu multa odihna, fara graba ... intervine rutina, oboseala si "gresala" ] ! Ori te pricepi bine si e profesie sau ca mine doar asa de amuzament, ca nici tutunul nu ti-l permiti din castig !

Prestanta, dimensiunea interculturala si bogatia desertului
18 aprilie

Era un film prin 90, Printul Desertului pe TVR initial in 3 parti. Dupa unele cutume, mergi la jocuri de noroc sa Pierzi cit mai mult ! E pentru prestanta, ca asa e obicieul la altii. Hartia verde e de amuzament, adevarata valoare sint armele si superioritatea fata de inamic atit pe latura umana prin cartea de invatatura cit si materiala ! Cu rubine, smaralde, diamante asa te prezinti la negustorul de arme si toate minunile imediat sint ale tale ! Viata, pe diverse meleaguri, e tot un joc de noroc, doar aparatele sin altele iar cutumele bine definite !

Decuplare temporara cu viciu
18 aprilie

Student, ca de multe ori de prea multa (ne)invatatura e nevoie si decuplare ! Locatia e strategica si e fenomen extins pe linga unitati de invatamint. De asta le si pozitioneaza acolo pe linga clientela ! Chiar linga Ovidiu pe viciu e doar sala aia cu jocuri de noroc ? Baruri, restaurante, fast-food cu shaurma, etc ! Doar intuitiv pe vizual citi studenti ? E nevoie si de ceva viciu, altfel am fi o societate cu tagma de neprihanire pe coordonatele mediului: crestinism, etc ! Aspectul major e de proportii, ca asa 1tutun, 1-2 bautura cu alcool, o papica e natural si poate mai ocazional. In momentul in care e zilnic si program standard de lucru, atunci la specialist poate o sansa !

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei