Mergeți la grătar de 1 Mai? Iată ce sfaturi au pompierii de la ISU Constanța!

de Andreea ANDRONACHE Miercuri, 01 Mai 2024 1118
În contextul zilei de 1 Mai dar și a minivacanței de Paște, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța îndeamnă cetățenii să respecte regulile de siguranță pentru a preveni incendiile în timpul petrecerilor în aer liber.
Cu toții ne dorim să avem parte de o minivacanță liniștită și lipsită de evenimente nefericite, iar pentru a ne putea îndeplini această dorință este nevoie să respectăm câteva reguli esențiale.
Reprezentanții ISU Constanța precizează că prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement se face numai în locuri special amenajate, iar locurile special amenajate din Constanța unde putem aprinde grătarele sunt situate în parcul din Poarta 6 și în parcul din zona Doraly Mall, acolo unde vom putea găsi grătare, mese întinse cu bucate alese și multă iarbă verde.
„Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe de siguranță, care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți. Se vor respecta următoarele distanțe de siguranță: 50 metri până la păduri și lanuri de cereale, 40 metri până la locuri unde se află substanțe inflamabile și 10 metri până la zone în care se află materiale combustibile”, informează ISU Constanța.
Un alt aspect pe care reprezentanții ISU Constanța îl semnalează este legat de vremea schimbătoare și de rafalele puternice de vânt. Chiar și
într-o zi cu vreme frumoasă, trebuie să fim conștienți că rafalele de vânt pot deveni periculoase atunci când avem focul aprins.
,,Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă. Este foarte importantă monitorizarea permanentă a arderii, deoarece chiar și o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcția focului, îndreptând flăcările spre vegetație sau transformând scânteile incandescente la distanțe mari”, spun reprezentanții ISU Constanța.
De asemenea, trebuie să menținem curățenia la locul de preparare al hranei, să depozităm ambalajele și resturile doar în locuri special amenajate, deoarece acestea pot contribui la propagarea incendiilor. Totodată, la locul arderii este necesar să avem la îndemână mijloace de stingere cum ar fi stingătoare sau apă, iar părinții sunt sfătuiți să își supravegheze continuu copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul.
După ce ați terminat de preparat hrana, nu părăsiți niciodată focul făcut înainte de a vă asigura că acesta a fost stins complet. În cazul în care observați orice incendiu, anunțați prompt prin apelarea la numărul unic de urgență 112, nu vă panicați și interveniți imediat pentru limitarea acestuia cu mijloacele avute la îndemână, iar dacă stingerea focarului nu este posibilă, evacuați zona.
Reamintim că, potrivit legii 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic, cei care nu respectă legea și aleg să aprindă focul în locurile care nu sunt special amenajate riscă amenzi de la 2.000 lei până la 5.000 de lei.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei