Superstiții de Întâmpinarea Domnului, sărbătorită la 40 de zile după Naşterea lui Iisus Hristos

de Simona ANGHEL Joi, 02 Februarie 2023 385
Cunoscută în popor și sub denumirea Stretenia (după numele vechi slavon), Întâmpinarea Domnului este sărbătoarea anuală a zilei în care Sfânta Fecioară Maria, conformându-se Legii (Lev. XII, 8), a mers la templul din Ierusalim, la 40 de zile după nașterea Domnului, pentru curățirea ei; dumnezeiescul Prunc a fost întâmpinat și ținut în brațe de bătrânul și dreptul Simeon (Luca ÎI, 22 s.u.). La ortodocși, accentul sărbătorii se pune pe persoană dumnezeiescului Prunc și de aceea e numită Întâmpinarea Domnului (de către Simeon), fiind trecută între sărbătorile Mântuitorului, pe când la catolici pe primul plan stă persoana Fecioarei Maria, care a venit la templu pentru curățirea ei, după Lege. De aceea, la ei sărbătoarea se numește Curățirea Sfintei Marii și e trecută între sărbătorile Maicii Domnului.
În credința populară ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului. Copiii erau unși cu grăsime de urs. Prin această practică se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor. Bolnavii de „sperietoare” erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.
Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbră, se sperie și se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă șase săptămâni. Dimpotrivă, dacă în această zi cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.
De asemenea, bolnavii de "sperietoare" erau tratați în această zi prin afumare cu păr smuls dintr-o blană de urs, iar în satele pe unde se întâmplă să treacă țiganii ursari, se obișnuia ca bărbații să fie "călcați terapeutic" de către urșii dresați.
Ziua era considerată, pe alocuri, ca fiind și începutul anului nou pomi-viticol. Prin livezi se purtau adevărate dialoguri între pomicultori și pomi, iar pomii fructiferi fără rod în anul ce a trecut erau amenințați cu securea. Se credea că în felul acesta, pomii vor fi determinați să rodească.
 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei