Unic în lume, Atlantykron este "locul în care cele două emisfere ale creierului se unesc"

de Simona ANGHEL Vineri, 28 Iulie 2023 1422
Cea de-a 34-a ediție a Academiei Atlantykron, unul dintre cele mai inovatoare evenimente din lume, își deschide astăzi, 28 iulie, porțile pe insula dunăreană aflată la 20 de kilometri nord de Cernavodă, lângă ruinele cetății Capidava și satul cu același nume, denumită de localnici ”Inelul de piatră”.
Genericul din acest an, "Connecting Minds, creating the future", precum și sloganul „Legenda continuă” subliniază importanța colaborării și a creării unui mediu propice pentru inovație și schimb de idei. Până pe 4 august, cei aproximativ 400 de participanți vor avea ocazia să ia parte la prelegeri, ateliere, dezbateri și proiecte care acoperă o gamă largă de subiecte, de la știință și tehnologie până la arte și filosofie.
Printre invitații și organizatorii evenimentului se numără specialiști din diverse domenii, profesori universitari, cercetători, scriitori, artiști, antreprenori și oameni de afaceri. Aceștia vor împărtăși experiențe și vor oferi perspectiva lor asupra temelor abordate.

Inedita Academie, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesați) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Tehnologia de top disponibilă pe insulă permite participanților să ia parte la prelegeri, ateliere și proiecte care necesită echipamente speciale sau conexiuni puternice la internet.
De la simpli fani SF la personalități de Nobel
După o debarcare de o zi în 1989, anul următor, în 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deși sălbatic, unde să se desfășoare festivalul anual de science fiction, ocazie care le oferea șansa să studieze și să învețe unii de la ceilalți. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut peste 10.000 de invitați, participanți, organizatori. Printre cei mai importanți ani ai Academiei Atlantykron s-au numărat 1999, când ediția a fost dedicată Eclipsei totale de soare, 2001 – când insula a găzduit Eurocon, Convenția Europeană de Science Fiction, 2014 – când Academia a aniversat 25 de ani de existență și 2019, când au fost aniversați 30 de ani. În 2020, Academia Atlantykron a fost organizată doar în mediul online, sub genericul ”New Horizons” (”Noi Orizonturi”), în perioada 1-5 august, iar ulterior au mai fost organizate, lunar, conferințe online sub genericul ”Mini Atlantykron Days”, pentru a asigura securitatea deplină a participanților. Organizatorii și toți cei implicați în zona de securitate a participanților comunică între ei prin sistemul radio cu circuit închis pentru a minimiza timpul de intervenție în cazul urgențelor.

Pentru ca astăzi, în 2023, Academia de vară Atlantykron să beneficieze pentru secțiunile sale - ”Știință și tehnologie”, ”Cultură”, ”Futurologie, știință și ficțiune”, ”Artă și sport” - de invitați atât prezenți fizic, cât și virtual, personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada, Italia și Nigeria. Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări: Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; prof. dr. Radu Dop, specialist în „medicină critică“, membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate; prof. dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO; Răzvan Buzatu, expert în construcție de stat și dezvoltare și transformare de instituții publice, private și asociative; Peter Moon (SUA), scriitor; Heather Caton (SUA), președintele Fundației World Genesis și secretar general al Federației Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor UNESCO din SUA; contraamiral (r) Marian Săvulescu; dr. ing. Florin Munteanu - preşedinte fondator al Centrului pentru Studii Complexe – centru UNESCO, principal promotor al paradigmei Complexităţii în România; prof. univ. dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Mihai Munteanu – fizician, mediator, negociator și trainer; Dorin Bădulescu – președintele Consiliului de mediere; Diana Pap – soprană și profesor de canto; Marian Coman – scriitor, publicist, director în cadrul editurii Nemira; Adrian Ispășoiu - președinte al Asociației Române pentru Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM); Cristian Presură - doctor în fizică, fondator al asociaţiei ”Ştiinţă pentru Toţi”; prof. dr. Leon Zăgrean - fost șef al Catedrei de Fiziologie a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București; Joan Roth (SUA) – terapeut; ing. Pompilian Tofilescu – cercetător, inventator, scriitor (SUA) și scriitorul și profesorul Aurel Cărășel.

Invitați virtuali, care vor susține teleconferințe, sunt: Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte; gr. (r) dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic; scriitorul britanic Ian Watson și prof. dr. Hugo de Garis, specialist în roboți și inteligență artificială - Australia, Felix Izomoch (Nigeria) – fondator și director executiv al Centrului Internațional pentru Leadership Global din Nigeria.
Fondatorii evenimentului au cuvântul:
„Sloganul nostru, «Conectăm minți, creăm viitorul», reprezintă esența Academiei Atlantykron. Ne propunem să creăm un spațiu în care oamenii cu idei și pasiuni comune se pot conecta și colabora pentru a genera noi idei și inovații. Prin această colaborare, vom construi împreună un viitor mai bun pentru noi toți. Suntem mândri de ceea ce am realizat până acum și suntem încrezători că vom continua să aducem oamenii împreună și să le oferim oportunități de a-și dezvolta abilitățile și de a-și îndeplini potențialul”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron și unul dintre fondatorii evenimentului.
„Dacă există un loc în care cele două emisfere ale creierului se unesc, locul acesta este insula noastră de piatră, astronava care sperăm că într-o zi va decola în jurul Pământului. Atlantykron este o astronavă de piatră, adică un vis plin de fapte”, declară jurnalistul de știință și scriitorul Alexandru Mironov, fondator al Academiei Atlantykron.
„La această ediție aniversez 30 de ani de când particip fără a fi lipsit vreodată la fenomenul Atlantykron, iar de 20 de ani am onoarea să fiu purtător de cuvânt al acestui eveniment unic. Atlantykron a contribuit enorm la formarea mea ca jurnalist, om de comunicare, scriitor și consultant în turism, sau mai bine spus, la formarea mea ca om. Aici am regăsit mulți mentori și prieteni și îmi este foarte greu să îi enumăr pe toți. Aș aminti de cei trei fondatori ai Academiei Atlantykron, care îmi sunt și mentori, Sorin Repanovici, Alexandru Mironov și Aurel Cărășel. Sunt sigur că Atlantykron va continua și se va multiplica pe viitor, fiind un exemplu pentru alte evenimente similare”, spune Traian Bădulescu, jurnalist și consultant în turism, purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron.

Printre activități se vor număra tradiționala videoconferință în direct cu NASA (prima a fost la ediția din 2012, imediat după amartizarea rover-ului Curiosity) privind misiunile Curiosity și Perseverance de pe Marte, cursuri dedicate științei și literaturii, dar și inteligenței artificiale, lansări de carte, vernisaje de arte plastice, conferințe pe teme diverse, pornind de la fizică, astronomie, robotică, energie, până la comunicare, mediere și dezvoltare personală. De asemenea, în cadrul Academiei Atlantykron va fi celebrat Centenarul GOPO (centenarulgopo.ro), proiect realizat de Fundația Gopo împreună cu Pro ECO-TUR București. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei