Vulpescu: "Un gest lipsit de pietate să continuăm incalcarea dorinței Reginei Maria"

de Ana FULAȘ IONESCU Miercuri, 04 Noiembrie 2015 200
Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, consideră că ar fi fost un gest lipsit de pietate să continuăm incalcarea dorinței Reginei Maria, a cărei inimă, deși nu a mai putut fi depusă la Balcic, va odihni la Pelișor, un loc demn de o asemenea onoare.
"Ar fi fost un gest lipsit de pietate să continuăm a încălca dorința Reginei Maria. Realitatea ne pune în imposibilitatea de a-i împlini dorința — că inima să se odihnească la Balcic, însă Complexul Muzeal Peleș, acolo unde Regina Reîntregirii a clădit al doilea castel al inimii sale. Pelișorul este un loc demn de o asemenea onoare. E un gest de recunoștință față de această personalitate a istoriei României", a declarat ministrul Ionuț Vulpescu, potrivit Agerpres.
Vulpescu a participat, marți, la ceremonia prin care caseta cu inima Reginei Maria a fost transferată de la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), la Castelul Pelișor, unde va fi depusă în Salonul de Aur, pe un soclu plasat în spatele canapelei unde regina a trecut la cele veșnice.Inima Reginei a fost purtată de la MNIR până pe Splaiul Independenței de soldați ai Regimentului de Gardă "Mihai Viteazul' și a fost escortată de opt jandarmi călare, după care a fost preluată de un convoi pentru a fi transportată către Sinaia. Executivul a decis pe 23 septembrie 2015 printr-o Hotărâre de Guvern inițiată de Ministerul Culturii, ca inima Reginei Maria să fie transferată de la MNIR la Castelul Pelișor, acolo unde a bătut pentru ultima dată. Potrivit testamentului Reginei, inima să ar fi trebuit să se odihnească în capela special destinată acestui scop de la reședința regală din Balcic, acolo unde a fost depusă în 1938. Pe 8 septembrie 1940, după ce România a cedat Bulgariei Cadrilaterul, caseta cu inima Reginei Maria a fost preluată de administratorul Castelului Bran și a fost adusă în țară și depusă în biserica din lemn a castelului, iar în 1941 a fost așezată într-o criptă special amenajată în stânca muntelui Măgura Branului. Regimul comunist a mutat caseta în casa de bani a muzeului Bran in 1968 pentru ca în martie 1971 să fie adusă în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei