Când nu trebuie să puneți presiune pe copil

de Cuget Liber Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013 102
Majoritatea părinților forțează nota când vine vorba să-i învețe să stea pe oliță. Dacă majoritatea copiilor poate dezvolta abilitățile necesare fizice și cognitive între 18 și 24 de luni, sunt și cazuri în care ei ajung să folosească olița sau WC-ul la vârsta de patru ani. De aceea, dacă începeți înainte ca cel mic să fie pregătit, nu veți face altceva decât să îngreunați procesul de învățare, spun specialiștii copilul.ro. Așadar, alegeți cu grijă momentul în care-l veți așeza pe oliță, întrucât, în viața unui copil, rutina este sfântă, iar orice modificare provoacă obstacole.
Nu obligați copi-lul. Dacă observați că micuțul a început să arate un interes pentru oliță, este grozav. Dar dacă nu manifestă acest interes, nu forța lucru-rile. În cazul în care copilul de-vine nervos când îl apropiați de oliță, înseamnă că nu este încă pregătit pentru acest pas, iar dacă-l obligați să facă ceva ce nu-i place, el va asocia mereu nevoile fiziologice cu ceva neplăcut și se va îndârji și mai mult. Așadar, lăsați-i timp să se obișnuiască cu olița, pas cu pas. Desigur, interesul copilului în acest sens poate fi stimulat cu jocuri, povești, încurajări, dar fără a exagera.
Nu-l pedepsiți. Dacă pe-depsiți copilul când respinge olița sau plânge când o vede, nu veți rezolva nimic, întrucât aceste manifestări sunt normale pentru vârsta lui. Supărându-vă și dojenindu-l, nu veți face decât să-l descurajați, iar asta l-ar putea determina să se abțină de a-și mai face nevoile, lucru foarte grav. Așadar, păstrați-vă calmul, dovediți-i toată dragostea și înțelegerea și veți reuși, împreună, să faceți și acest mare pas.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Diverse

Ultima oră

Titlurile zilei