Ce-i pui în farfurie copilului în timpul verii

de Florentina BOZÎNTAN Sâmbătă, 30 Iulie 2011 492
Este foarte cald, copiii sunt toropiți și s-ar bălăci toată ziua. Cât despre alimen-tație, sunt parcă mai mofturoși decât de obicei și dacă ar putea să mănânce toată ziua doar înghețată, ar fi cei mai fericiți.
Este normal, spun pediatrii, ca cei mici să nu aibă poftă de mâncare (ca și adulții, de altfel!) sau să ceară feluri mai ușoare. Mămicile nu trebuie să renunțe, însă, la un meniu cât mai diversificat, care să conțină toți nu-trienții necesari creșterii și dezvoltării copilului.
Fără carne în meniu
În timpul verii, pericolul cel mai mare îl reprezintă toxiinfecția alimentară și boala diareică acută, ce pot fi cauzate (dincolo de murdărie) de carnea sau preparatele din carne alterate. Se știe că magazinele obișnuiesc să pună în vânzare produse care au fost cel puțin o dată congelate și, drept urmare, ceea ce ajunge în farfuria celui mic și-a început deja procesul de descompunere și este toxic pentru stomacul lui sensibil.
În consecință, dacă nu sunteți sigure de proveniența cărnii cumpărate, mai bine o înlocuiți. De altfel, și copilul se strâmbă la preparatele pentru care trebuie să stați câteva ore în bucătărie să le gătiți. Astfel, puteți să-i dați, în loc de carne, lapte sau produse lactate (recomandat este iaurtul), atât la micul dejun cât și la cină. În acest mod, îi asigurați și aportul de proteine animale și îi dați și ceva răcoritor. Pe de altă parte, laptele este bogat și în calciu, care va fi fixat mult mai ușor în organism datorită anotimpului.
Dacă totuși includeți carnea în meniul copilului, preparați-o pe grătar.
Legumele pe grătar sunt cele mai bune
Din farfuria prichindelului nu trebuie să lipsească ouăle sau peștele. Acordați însă o atenție deosebită provenienței lor, căci și aceste produse pot duce la dezvoltarea unei toxiinfecții alimentare. De exemplu, puteți profita de vizita la bunici, la țară, unde sunteți siguri că veți găsi ouă proaspete.
Fructele și legumele trebuie să fie, mai ales în acest anotimp, baza alimentației copiilor. Mămicile au avantajul că pot găsi la tot pasul fructe și legume proaspete, ce sunt o alternativă sănătoasă la dulciurile pline de zahăr, coloranți și amelioratori de gust. Tarabele din piețe sunt încărcate de nectarine, piersici, mere, pere, pepeni sau fructe de pădure. Canicula poate fi sfidată cu pepeni și nectarine, "vedetele" verii, care sunt dulci și revigorante, dar oferă și numeroase vitamine și minerale.
Legumele, deși nu se numără tocmai printre preferatele celor mici, nu trebuie uitate. Și, la fel ca în cazul cărnii, preparați-le pe grătar. Ardei, ceapă, morcovi, dovlecei, usturoi, vinete, țelină și sparanghel - tăiați-le în bucățele, treceți-le prin bețele pentru frigărui, ungeți grătarul cu puțin ulei și… gata! Prepararea lor nu durează mult, iar cei mici se vor linge pe degete! Iar pentru un efect revigorant le puteți servi reci.
Doar o înghețată pe zi!
În ciuda căldurii înăbușitoare, tot trebuie să gătiți, măcar o dată la două - trei zile, o supă de zarzavat. Este recomandat, însă, ca acestea să fie servite reci.
Pentru a-l proteja pe cel mic de caniculă, aveți grijă să bea cât mai multe lichide. Iar la acest capitol, oferta este atât de variată: compoturi, ceaiuri, lapte, sucuri de fructe și legume etc. Evitați în schimb băuturile carbogazoase.
Înghețata este deliciul verii după care râvnește orice copil, dar pot fi dăunătoare, prin aportul de zahăr și carbohidrați. De aceea, se impu-ne regula "doar o înghețată pe zi"! 

Variantă de meniu pentru zilele fierbinți
Micul dejun: brânzeturi, ceai, iaurt, fructe
Prânz: supe de zarzavat, salate de crudități, legume la grătar
Cină: mămăliguță cu brânză, pește înăbușit, compoturi și fructe.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Diverse

Ultima oră

Titlurile zilei