În vastul domeniu al gastronomiei, circulă nenumărate mituri. Astăzi, am extras numai trei dintre cele mai des întâlnite, combătute pe cranked.com:
Mitul nr. 1: Uleiul pus în apă face să nu se lipească pastele când le fierbi.
Foarte multă lume adoră pastele și le consumă destul de des, fiind un preparat care te scoate oricând din încurcătură, în primul rând din cauză că se prepară ușor și rapid: fierbi apa, arunci pastele și, la o adică, torni puțin ulei ca să nu se lipească între ele. Total greșit! Totul, din cauză că apa și uleiul nu se prea iubesc, deci nu le prea influențează, așa că mai bine renunțați la acest obicei, care este doar un mit.
Mitul nr. 2: Alcoolul se evaporă când îl gătești.
Indiferent dacă vorbim despre un fel principal sau despre un desert, când se adaugă alcool, preparatele devin cu adevărat savuroase. Și cum nimeni nu s-a îmbătat până acum mâncând sos cu votcă, ne place să spunem că alcoolul se evaporă la gătire. Oare? E drept, un sâmbure de adevăr există. Însă, indiferent de modul de gătire, aproximativ 85% din alcool rămâne în respectivul preparat. Chiar dacă se adaugă apă, alcoolul din mâncare încă dăunează sănătății. Pentru a fi sigur că elimini toate efectele negative ale alcoolului, ai grijă să gătești orice preparat de la 3 ore în sus.
Mitul nr. 3: Pâinea se învechește din cauza lipsei de umiditate.
Sandwich-ul este una dintre marile descoperiri ale umanității, iar pâinea este cel mai credincios soldat din armata sandwich-urilor. Pâinea suportă orice, de la carne la brânzeturi și de la unt la jeleuri. Pâinea este "plicul" ideal cu care mâncarea este "expediată" în gură. Și ce poate fi mai neplăcut pentru un sandwich decât o felie de pâine uscată! Mai mult ca sigur te gândești că n-ai împachetat bine sau că ai lăsat pâinea la soare, pierzându-și astfel prețioasa moliciune. Greșit! Când se învechește, pâinea nu și-a pierdut din umiditate. Ba, dimpotrivă! Când are parte de prea multă umiditate, amidonul începe să se descompună, se cristalizează, iar pâinea devine dură și crocantă.