Accident la bordul navei! „Pe cont propriu, navigatorii au şanse mici de a primi despăgubiri”

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 31 Mai 2023 1055
Meseria de navigator aduce cu sine nu numai o posibilitate de a avea un venit peste media naţională, ci implică şi o serie de riscuri şi privaţiuni. Una dintre problemele frecvente ale oamenilor mării se referă la pretenţiile contractuale în caz de accident. Cum se rezolvă acestea, cum e indicat de procedat?
Un accident de muncă la bordul navei este un scenariu pe care niciun navigator nu şi-l doreşte. Dar sunt situaţii în care acest nefericit eveniment intervine, iar în acest caz este bine ca „lupii de mare” să nu fie pe cont propriu, mai ales dacă au plecat pe o navă ce arborează pavilion de complezenţă.
„O rănire gravă poate termina o viaţă, poate pune capăt unei cariere de navigator şi poate priva o familie de un venit important. Pe cont propriu, navigatorii au şanse mici de a primi despăgubiri în cazul unui accident. ITF şi sindicatele sale afiliate îi ajută pe navigatori să rezolve aceste cazuri prin intermediul instanţelor de judecată, dar adesea aceştia trebuie să deznoade structuri complexe ale unei companii înainte de a putea afla cine poartă responsabilitatea pentru navă şi echipajul acesteia”, a declarat Adrian Mihălcioiu, preşedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN) şi şef al Inspectoratului ITF România.
Liderul de sindicat îi sfătuieşte pe navigatori să fie foarte atenţi în momentul în care semnează un contract şi să intre sub „umbrela” unei structuri sindicale.
„Este foarte important ca, în momentul în care semnează contractul, navigatorii să fie atenţie la procedurile şi despăgubirile în caz de accident, mai ales că legislaţiile ţărilor diferă. Noi, ITF şi sindicatele afiliate încercăm să asigurăm că navigatorii care muncesc pe navele cu pavilion de complezenţă, indiferent de naţionalitatea lor, sunt protejaţi, nu sunt exploataţi de către proprietarii navelor”, a mai precizat Adrian Mihălcioiu. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei