Ajutor de stat de 1,5 miliarde de euro, pentru întreprinderile mari consumatoare de energie

de Ion TIȚA-CĂLIN Marţi, 13 Septembrie 2022 133
Comisia Europeană i-a aprobat României o schemă de ajutoare menită să compenseze parțial cheltuielile întreprinderilor mari consumatoare de energie, care sunt confruntate cu o creștere a prețurilor la energia electrică ce rezultă din costurile indirecte ale emisiilor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii („ETS”).
Schema notificată de România are un buget total estimat de 1,5 miliarde de euro. Măsura de sprijin vizează reducerea riscului de „relocare a emisiilor de dioxid de carbon”, situație în care întreprinderile își mută producția în țări din afara UE cu politici mai puțin ambițioase privind clima, ceea ce duce la sporirea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial.
De această măsură vor beneficia întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. Compensația va fi acordată întreprinderilor eligibile sub forma unei rambursări parțiale a costurilor indirecte ale emisiilor suportate în anul precedent, plata finală urmând să fie efectuată în 2031. Valoarea maximă a ajutorului va fi egală cu 75% din costurile indirecte ale emisiilor suportate. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei