ANAF – certificarea plății TVA la achizițiile intracomunitare de mijloace de transport

de Ion TIȚA-CĂLIN Vineri, 15 Iulie 2011 374
A fost pus în dezbatere publică proiectul de Ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor "Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport" și "Certificat", precum și a procedurii de eliberare a acestora.
Prin modificările legislative aduse Codului fiscal și Normelor metodologice de aplicarea a Titlului VI din Codul fiscal, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2010 și Hotărârea Guvernului nr. 150/2011, s-au reglementat situațiile în care organele fiscale trebuie să elibereze certificate de atestare a plății taxei pe valoarea adăugată în România, respectiv certificate din care să rezulte că nu se datorează taxa pe valoarea adăugată în România, în vederea înmatriculării în România a mijloacelor de transport.
Astfel, pentru achizițiile intracomunitare de mijloace de transport noi, dacă acestea sunt taxabile în România, după achitarea taxei pe valoarea adăugată, organele fiscale competente trebuie să elibereze certificate care atestă plata taxei pe valoarea adăugată în România. În situația în care achizițiile nu sunt impozabile în România, organele fiscale trebuie să elibereze certificate din care să rezulte că nu se datorează taxă pe valoarea adăugată în România.
Pentru achizițiile intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt noi în sensul art.1251 alin.(3) din Codul fiscal, taxabile în România, după achitarea taxei pe valoarea adăugată, organele fiscale competente trebuie să elibereze certificate care să ateste plata taxei pe valoarea adăugată în România. Dacă achiziția care nu este taxabilă în România este efectuată de o persoană neînregistrată în scopuri de TVA în România sau achiziția este făcută de o persoană înregistrată conform 1531 din Codul fiscal, organele fiscale trebuie să elibereze un certificat din care să rezulte că nu se datorează taxă pe valoarea adăugată în România.
Precizăm că, potrivit prevederilor legale anterioare acestor modificări, în vederea înmatriculării mijloacelor de transport noi, organele fiscale competente eliberau certificate care atestau plata taxei pe valoarea adăugată în România, iar pentru înmatricularea mijloacelor de transport care nu sunt noi în sensul art.1251 alin.(3) din Codul fiscal, organele fiscale competente eliberau certificate din care rezulta că nu se datorează TVA în România.
Având în vedere noile prevederi legale, este necesară modificarea formularelor "Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport noi" și "Certificat", precum și a procedurii de eliberare a acestora, aprobate prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1128/2009.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei