Aproximativ 7% din totalul bateriilor colectate pentru reciclare sunt cu sprijinul populației

de Madalina PETRESCU Marţi, 03 Octombrie 2023 160
Aportul populaţiei în ceea ce priveşte colectarea bateriilor uzate pentru reciclare reprezintă între 5 şi 7% din totalul bateriilor colectate, deşi costurile pentru populaţie şi pentru retaileri sunt zero, a afirmat, marţi, într-o video-conferinţă de specialitate, Elena Gaspar, preşedinta Sistemului Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB).

Ea a fost întrebată care sunt sursele de obţinere a bateriilor uzate.

„Sursa majoritară (de obţinere a bateriilor uzate, n.r.) este retail-ul sau producătorul. Din păcate, în ceea ce priveşte aportul voluntar al populaţiei, deşi costurile pentru populaţie şi pentru retaileri sunt zero, noi punem în mod gratuit recipientele de colectare la retailerii care doresc, colectarea se face în mod gratuit, dar din păcate, aportul de la populaţie se duce undeva între 5%, maxim 7% din totalul cantităţilor de baterii pe care le colectăm", a explicat Elena Gaspar, la conferinţa "Economia circulară a României: de la Sistemul de Garanţie-Returnare la reutilizarea şi reciclarea electronicelor şi a materialelor industriale".

În ceea ce priveşte reciclarea, ea a precizat că tot ce înseamnă litiu-ion se exportă, informează Agerpres.

„Tot ceea ce înseamnă litiu-ion noi exportăm. Avem contract cu firme de reciclare din Germania şi exportăm în Germania. Mă refer la cele de maşini electrice. Degeaba o maşină electrică salvează emisii de carbon pe durata funcţionării, pentru că ea produce alte emisii de carbon numai prin simplul fapt că o trimit la reciclare ca o maşină pe combustibil fosil. Există în acest moment reciclare pen-tru bateriile cu plumb în România, există reciclare pentru alcaline şi zinc-carbon şi cam în 2-3 săptămâni va exista primul reciclator care a investit într-o linie litiu-ion”, a menţionat Elena Gaspar.

Potrivit acesteia, datorită noilor prevederi ale acestui regulament există reciclatori din afară, Australia şi China, „care vor să-şi deschidă facilităţi în România ca să poată să ajungă la masa neagră, care nu va mai putea fi exportată din Europa, pentru că noul regulament a clasificat-o hazard”.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei