Cercetare, producţie medicamente, agricultură. INFO economic

de Sorin MIHALACHE Joi, 16 Noiembrie 2023 124
l Cheltuielile efectuate în anul 2022 pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 6,429 miliarde de lei, reprezentând 0,46% din Produsul intern brut, din care pentru sectorul public 0,17% şi pentru sectorul privat 0,29%, informează Institutul Naţional de Statistică. Suma a fost cheltuită pentru cele patru sectoare de performanţă ale activităţii de cercetare-dezvoltare, din care 5,888 miliarde de lei cheltuieli curente (91,6%) şi 541,5 milioane lei cheltuieli de capital (respectiv 8,4%.).
l Producătorul de medicamente Biofarm a înregistrat un profit net de 69,9 milioane de lei în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, 16 noiembrie, de companie. Ariile terapeutice cu cea mai mare creştere absolută în valoare în primele nouă luni ale anului, în care Biofarm este activ, au fost răceală & gripă, durere, suplimente pe bază de magneziu, digestie şi decongestionante nazale.
l Valoarea producţiei agricole a blocului comunitar a înregistrat o creştere record de 19% în 2022 comparativ cu 2021, până la 537,5 miliarde de euro, graţie preţurilor mai mari, însă România şi Cipru au avut cele mai mici creşteri din rândul ţărilor membre UE, arată datele publicate de Eurostat. Avansul de 19%, un nou vârf înregistrat în continuarea unui trend crescător care a început în anul 2010, s-a datorat în principal creşterii valorii nominale a bunurilor şi serviciilor agricole în general (cu aproximativ +22,8%), în timp ce volumul producţiei a înregistrat un declin moderat comparativ cu nivelul din 2021 (-3,1%). 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei