Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB) propune soluţii la punctele nevralgice ale comportamentului financiar al românilor, între care să reducem sau să tăiem cheltuielile neesenţiale, să economisim şi să fim precauţi când ne împrumutăm, să ne organizăm un buget personal, să facem investiţii sigure, pe termen lung şi să păstrăm dialogul cu banca.
- Publicitate -
”Provocările fiscale şi economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiţi pe consumatori, iar administrarea finanţelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îşi păstreze confortul din prezent sau să îşi ţină sub control problemele financiare. Invitaţii din podcasturileCSALB au analizat punctele nevralgice ale comportamentului financiar al românilor şi au oferit soluţii pentru consumatorii care vor să îşi administreze un buget personal sau vor să investească, să economisească şi/sau să se împrumute”, anunţă Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB), conform news.ro
Prima sursă de venit suplimentar se găseşte chiar în buzunarul nostru, o găsim după ce tăiem cheltuielile care nu sunt necesare, spun specialiştii în educaţie financiară în podcastul găzduit de Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).
„Construirea bugetului personal presupune 80% planificare şi 20% cunoaşterea unor instrumente financiare, precum cele de economisire sau de creditare. De exemplu, planificarea financiară pe care şi-o face fiecare român ar trebui să plece de la bugetul de venituri şi cheltuieli şi să aibă strategii diferite pentru abordarea acestora.”, spune Irina Chitu, analist financiar, manager Finzoom.ro.
Pe parcursul unui an întreg poţi ajunge să economiseşti valoarea a 3-4 salarii minime pe economie, doar prin ajustarea unei singure subdiviziuni de cheltuieli.
”Aş vrea să contrazic un mit! Economisirea nu ţine de mărimea veniturilor, ci de comportament, de o rutină a vieţii zilnice. Oamenii spun că abia le ajung banii pe care îi câştigă şi nu mai pot economisi, dar le recomand să se uite cu atenţie la cheltuielile pe care le au. Genul acesta de comportament prevăzător are efect în toate aspectele vieţii financiare.”, adaugă ea.
„Partea pozitivă este că oamenii au câştigat mai bine în 2024 şi au economisit în depozite bancare. Ceea ce înseamnă că nu au stat cu mâinile în sân în faţa provocărilor viitoare. Creşterile salariale anul acesta au fost de aproximativ 15%, până la un salariu mediu net de 5.242 de lei. Faptul că au câştigat mai bine i-a făcut pe mulţi să economisească. În momentul acesta în România avem în depozite peste 72 de miliarde de euro, de aproape două ori mai mult decât au împrumutat românii de la bănci. Dar, atunci când avem venituri mai mari cheltuim mai mult. De aici şi utilitatea unei planificări financiare pe care orice familie ar trebui să şi-o facă. Ce îi împiedică pe oameni să facă acest lucru? Unde au cea mai mare dificultate în construirea unui buget şi în redirecţionarea propriilor bani?”, spune Catalin Balan, reprezentant CSALB.