Decizie istorică! România începe negocierile de aderare la OCDE

de Ion TIȚA-CĂLIN Miercuri, 26 Ianuarie 2022 543
Pe data de 25 ianuarie 2022, consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis să înceapă negocierile pentru aderarea României.
În comunicatul dat publicității cu acest prilej, Guvernul României afirmă: „Lansarea discuțiilor de aderare la OCDE reprezintă un succes politico-diplomatic deosebit al țării noastre, care confirmă, totodată, nivelul ridicat de pregătire tehnică al României. Prin această decizie, România se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtășit și asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obținerea statutului de membru al OCDE.
România apreciază, în mod deosebit, eforturile Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, și ale celor 38 de state membre pentru a identifica consensul asupra extinderii și în special pentru sprijinul acordat candidaturii României.
Apartenența la OCDE va consolida profilul internațional al României și va asigura acces la expertiza unui organism internațional apreciat pentru calitatea studiilor economice și a evaluărilor politicilor publice. Va oferi, totodată, oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalți membri, la stabilirea reglementărilor internaționale în domeniul bunei guvernanțe economice.
Deschiderea discuțiilor de aderare reprezintă încununarea eforturilor consecvente ale diplomației române și ale întregului spectru instituțional din ultimele decenii, în scopul apropierii României de standardele și practicile OCDE, recunoscute la nivel global ca etalon al bunei guvernanțe în economiile dezvoltate.
Acest succes este rezultatul unei strânse colaborări interinstituționale în care au fost implicate de-a lungul timpului ministerele și instituțiile de resort, sub egida, începând cu 2016, a unui Comitet interministerial, coordonat în prezent în mod direct de prim-ministrul României.
Decizia de astăzi a Consiliului OCDE reprezintă o recunoaștere a faptului că România împărtășește valorile și principiile organizației. În același timp, este o dovadă a implicării constante a României în consolidarea cooperării cu OCDE și a valorii adăugate pe care țara noastră o aduce Organizației.”
Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării și evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creșterii economice sustenabile și stabilității sociale. Cele 38 de țări membre ale OCDE, din care 23 europene, sunt state dezvoltate, care dețin peste 70% din producția și comerțul global și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.
Țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei