Gazoductul Nabucco va traversa terenurile proprietarilor fără acordul lor prealabil

de Ion TIȚA-CĂLIN Joi, 02 Mai 2013 259
Proiectul conductei de gaze naturale Nabucco mai face un pas înainte. În ultima ședință, Guvernul României a aprobat proiectul de lege prin care se înlătură piedicile normative din calea gazoductului. 
Astfel, se reglementează expres dreptul de proprietate privată asupra conductei. Sunt clarificate prevederile conflictuale din Legea petrolului și din Legea energiei electrice și a gazelor naturale, stabilindu-se regimul juridic aplicabil activităților de transport de gaze naturale prin conducta Nabucco. Legea petrolului nu va fi aplicabilă în cazul acestui proiect. Pentru serviciile ce vor fi prestate prin conductă, pe teritoriul României, nu va fi necesară obținerea unei concesiuni a serviciului de transport de gaze naturale. Se reglementează, de asemenea, constituirea drepturilor de superficie și de servitute asupra terenurilor terțelor persoane, în favoarea companiei Nabucco România, durata acestora și modul de exercitare nefiind restricționate de acordul prealabil al proprietarilor de terenuri.
Nabucco va transporta gazele naturale din regiunea Mării Caspice către piețele europene. La 28 iunie 2012, Nabucco Vest a fost aleasă de consorțiul Shah Deniz II ca rută preferată în Europa Centrală pentru transportul de gaze din câmpul gazifer Shah Deniz din Azerbaidjan. Decizia finală asupra rutei este așteptată în iunie 2013. 
Nabucco Vest va porni de la granița turco-bulgară, va traversa Bulgaria, România și Ungaria și se va conecta la nodul gazifer central european Baumgarten, din Austria. În țara noastră, conducta va urma traseul de la granița de sud-vest a României, trecând prin județele Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș și Arad. Lungimea acestui tronson va fi de 475 km.
Cu o capacitate de 48 de țoli în diametru și lungimea de 1.329 km, conducta va transporta între 10 și 23 miliarde de metri cubi de gaze pe an, în funcție de cererea de pe piață.
Taguri

Comentează știrea

hahahaha!
2 mai 2013
iar tzepuitzi

proprietarii de pamint romani, ale caror proprietati vor fi incalcate abuziv de firma monopolista Nabucco... Asta e cu neocomunistii: nu vor avere si proprietate privata decat pentru ei.................... mic proprietate e incalcata sistematic, in toate formele posibile... Si cine ia profit pe transport? Nu se putea ceda, o parte din el, proprietarilor de terenuri? Nesimtitilor!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei