Închirierea pe termen scurt a locuințelor, în scopuri turistice, se va face în condiții de transparență

de Ion TIȚA-CĂLIN Miercuri, 09 Noiembrie 2022 145
Închirierile de locuințe au intrat în atenția Comisiei Europene. Organismul comunitar a adoptat o propunere de regulament pentru a spori transparența în acest domeniu și pentru a ajuta autoritățile publice să asigure o dezvoltare echilibrată a închirierilor, ca parte a unui sector durabil al turismului.
Deși rezervările de locuințe pe termen scurt prezintă multe beneficii pentru turiști și gazde, acestea pot da naștere la motive de îngrijorare pentru anumite comunități locale care se confruntă, de exemplu, cu lipsa unor locuințe accesibile. Noile norme vor îmbunătăți colectarea și schimbul de date de la gazde și de la platformele on-line, vor contribui la îmbunătățirea transparenței în ceea ce privește identificarea și activitatea gazdelor care oferă cazare pe termen scurt și normele pe care trebuie să le respecte, vor facilita înregistrarea gazdelor. Regulamentul va contribui la un ecosistem turistic mai durabil și va sprijini tranziția digitală a acestuia. Autoritățile publice vor putea primi aceste date prin intermediul „punctelor de intrare digitale unice” naționale.
Propunerea Comisiei va fi discutată în vederea adoptării de Parlamentul European și de Consiliu. După adoptarea și intrarea sa în vigoare, statele membre vor avea la dispoziție o perioadă de doi ani pentru a stabili mecanismele necesare pentru schimburile de date.
Închirierile de locuințe pe termen scurt se dezvoltă rapid în UE, fiind stimulate în mare măsură de economia platformelor. Acestea reprezintă aproximativ un sfert din totalul unităților de cazare turistică din UE, iar numărul lor crește semnificativ în întreaga UE. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei