Mihai Daraban: Noua lege a Registrului comerțului poate pune bazele digitalizării accentuate a instituției

de Ion TIȚA-CĂLIN Vineri, 25 Noiembrie 2022 140
Camera de Comerț și Industrie a României și SCA Piperea și Asociații au organizat, în ziua de 24 noiembrie 2022, conferința „Noua lege a Registrului comerțului”, se arată într-un comunicat de presă. Legea nr. 265/2022, recent intrată în vigoare, aduce modificări esențiale atât infrastructurii Registrului comerțului și regimului publicității comercianților și a activităților lor esențiale, cât și unor legi esențiale pentru economia și societatea românească, cum este de exemplu Legea societăților.
Cea mai importantă modificare a noii a legii Registrului comerțului se referă la faptul că înmatricularea societăților va fi posibilă și prin proceduri exclusiv electronice. Dacă până acum, documentația de înființare se putea depune online, certificatul de înregistrare însă se emitea numai în format tipărit. Noua lege și, implicit, noua procedură vor permite emiterea certificatului de înregistrare direct în format electronic, astfel că aceasta se va putea derula și online.

„CCIR este întemeietorul registrului comerțului, instituție care a plecat de la zero, după evenimentele din 1989. La momentul respectiv, nou înființatele camere de comerț au primit o lege și atât. Nu s-a primit absolut nimic și practic totul a fost clădit de la zero cu aportul agenților economici care începeau să se înființeze după Revoluție. Revenind la subiectul conferinței, de câțiva ani sesizăm discrepanțe între cei care depun bilanțul la Fisc și cei care figurează ca fiind înregistrați și în funcțiune la Registrul comerțului. Adică avem 1.106.206 milioane firme, dintre care au depus bilanțul numai 802.243. Sunt jumătate, care nu se regăsesc nicăieri, ca fiind în realitate active. Sper ca acest lucru să se reglementeze prin digitalizarea administrativă, să vedem bazele de date ale Fiscului și Ministerului Justiției corelate astfel încât să aibă o marjă de eroare de doar câteva mii de firme, dar nu cifre de această dimensiune”, a declarat Mihai Daraban - președintele CCIR.

„Prin noua lege se înlocuiește judecătorul delegat la Registrul comerțului cu registratorul comercial. Totodată, s-a operat o distincție majoră cu privire la competența judecării plângerii împotriva deciziilor registratorul comercial: la comercianții persoane fizice plângerile depuse de aceștia se judecă la judecătorii, iar plângerile depuse de persoanele juridice se judecă la tribunal. Tot așa, căile de atac se mută la Tribunal, respectiv la Curtea de Apel. Sunt multe lucruri care sunt de criticat în această lege, care conține ciudățenii care compun un puzzle ce nu e bine asamblat. De exemplu, la constituirea electronică a SRL-urilor, se renunță la probarea capitalului subscris și la dovada deținerii actelor privitoare la titlurile de proprietate, comparativ cu Legea spălării banilor, unde este nevoie de această probă”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei