Mihai Daraban: România şi Turcia trebuie să conlucreze la revitalizarea traficului pe Dunăre

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 18 Octombrie 2023 276
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), constănţeanul Mihai Daraban, a primit vizita unei delegaţii aparţinând Confederaţiei Turce a Întreprinderilor şi a Afacerilor (Turkonfed), condusă de preşedintele acesteia, Suleyman Sonmez.
Turkonfed este o organizaţie nonprofit şi reuneşte aproape 65.000 de companii, prin intermediul a 30 de federaţii, dintre care 26 regionale şi patru sectoriale. Totodată, din Turkonfed fac parte şi aproape 350 de asociaţii ale oamenilor de afaceri din Turcia. Confederaţia este membru al asociaţiei meşteşugurilor şi IMM-urilor din Europa, reprezentând peste 22 de milioane de IMM-uri din 30 de ţări europene.
„Turcia este cel mai mare investitor şi cel mai important partener comercial al României dintre statele din afara Uniunii Europene, iar strategia CCIR vizează în principal extinderea afacerilor româneşti în spaţiul extra comunitar, acolo unde există pieţe cu mare potenţial. Anul trecut, am înregistrat o valoare totală a schimburilor cu Turcia de peste 8,8 miliarde de euro, valoare aflată în creştere constantă de mai mulţi ani încoace. România şi Turcia sunt state cu ieşire la Marea Neagră, dar situaţia politico-militară din această regiune impune o regândire a strategiei de colaborare economică dintre cele două state. Dacă nu se va găsi o soluţie de stopare a conflictului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina şi dacă nu se poate asigura un climat de securitate, Marea Neagră riscă să devină o mare închisă. De aceea, sperăm ca, alături de Turkonfed, precum şi de alte organizaţii ale oamenilor de afaceri din Turcia, să ne putem implica într-un proiect comun de revitalizare a traficului pe Dunăre, astfel încât mărfurile să ajungă cu mai mare uşurinţă în toată Europa. Sunt convins că acesta va fi un punct de discuţie important la următorul forum de afaceri de la Ankara, prilejuit de vizita oficială de stat care va avea loc în capitala Turciei foarte curând”, a declarat preşedintele CCIR, Mihai Daraban.
La rândul său, preşedintele Turkonfed a subliniat faptul că relaţiile dintre România şi Turcia nu se rezumă numai la cele din planul economic, ambele state fiind implicate în proiecte comune la nivel social şi cultural.
„Oamenii de afaceri din Turcia au deja o vechime de peste 30 de ani pe piaţa românească, iar dacă vom studia datele statistice, acest lucru se reflectă foarte bine în rezultatele economice înregistrate la sfârşitul fiecărui an. La toate acestea, se adaugă parteneriatul strategic dintre România şi Turcia cu evidente influenţe pozitive asupra mediului de afaceri din ambele ţări”, a spus Suleyman Sonmez. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei