Navaliştii din SNC strâng rândurile Navaliştii din SNC strâng rândurile. Perodin Dede: "Doar printr-o comunicare eficientă se poate asigura un suport real al producţiei!"

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 20 Martie 2024 2570
Industria navală în general şi şantierele navale în special traversează o perioadă delicată. La Marea Neagră, concurenţa este acerbă, cu unităţile Turciei în pole-position, investiţii susţinute şi de stat, în vreme ce, în România, autorităţile nu ştiu ce taxe şi impozite să mai inventeze, conceputul de producţie fiind mai greu de înţeles. La Şantierul Naval Constanţa (SNC), menţinerea pe linia de plutire este obiectivul principal şi toată lumea trebuie să facă eforturi în acest sens.
Navaliştii constănţeni strâng rândurile, pentru că o bună organizare va genera ulterior şi rezultate. Rezultate favorabile! În acest sens, în incinta Şantierului Naval Constanţa, au continuat întâlnirile cu angajaţii societăţii, pe sectoare de activitate. După personalul secţiilor Tubulatură, Armare şi Corp Hală + Corp Montaj, a venit rândul angajaţilor din departamentele HSEQ şi Management Contract şi Departament Tehnic să ia parte la discuţii.
Un contract ce trebuie respectat
„La aceste întâlniri, organizate de Sindicatul Liber al Navaliştilor (SLN) din Şantierul Naval Constanţa, participă angajaţii din sectoare, şeful de secţie/sector, un reprezentant din Comitetul Director şi membrii Biroului Permanent din cadrul Consiliului SLN. De data aceasta, alături de personalul din subordine, au fost prezenţi directorul HSEQ, Nicolae Stoian, respectiv director tehnic Laurenţiu Grigorescu.
În principal, discuţiile s-au axat pe respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă (CCM) 2023-2025 şi a Regulamentului Intern, urmate de o informare privind creşterea salarială colectivă în sumă fixă de 500 lei, într-o singură tranşă, începând cu 1 martie 2024 şi renegocierea Contractului Individual de Muncă (CIM) pentru un procent de 10% din numărul de angajaţi la 1 martie 2024, creşteri care se vor acorda la propunerea conducerii executive, în baza evaluării criteriilor de performanţă.
Motivul pentru care s-a acordat creşterea salarială colectivă în anul 2024 (a treia creştere salarială colectivă, consecutiv - 500 lei în 2022; 500 lei în 2023, 500 lei în 2024), pe lângă cea individuală prevăzută în CCM 2023-2025, este acela ca, în sectoarele productive şi cele de suport producţie, să nu mai fie salarii de încadrare mai mici de 5.000 lei”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele sindicatului, Perodin Dede.
Creşteri salariale şi rezultate financiare
Un aspect extrem de important pus în analiză l-a reprezentat pregătirea profesională continuă a angajaţilor români şi străini.
„Vorbim atât despre noii angajaţi, cât şi de cei mai slab pregătiţi profesional. Angajaţii societăţii trebuie să conştientizeze că atât creşterea salarială colectivă, cât şi creşterile salariale individuale se acordă pentru ridicarea gradului de performanţă al angajaţilor, pentru o implicare mai intensă a fiecărui angajat la locul lui de muncă. Acţionarul majoritar al companiei nu spune nu creşterilor salariale, însă acestea trebuie să se reflecte în productivitate, respectiv în rezultatul financiar al societăţii”, a explicat liderul de sindicat.
Ca orice unitate, Şantierul Naval Constanţa are nevoie de angajaţi bine pregătiţi profesional. 


„Pe cei care nu sunt bine pregătiţi, îi ajutăm să înveţe ce au de făcut şi cum trebuie făcut, astfel încât să poată executa lucrările repartizate. Trebuie să avem în vedere Master-Planul pe perioada 2024-2025.
De asemenea, s-a mai discutat despre criteriile cele mai importante pentru renegocierea Contractului Individual de Muncă şi, totodată, pentru creşterea productivităţii, respectiv accentul pe care îl pune angajatorul pe pregătirea profesională şi pe implicarea angajatului în creşterea productivităţii în timpul programului de lucru şi efectuarea orelor suplimentare la solicitarea şefului ierarhic.
Prevederile Contractului Colectiv de Muncă, Regulamentului Intern şi ale Codului etic şi de conduită profesională trebuie respectate de către toţi angajaţii societăţii, fie ei şefi sau subalterni. Trebuie să ne respectăm reciproc, să comunicăm şi să colaborăm între noi, în cadrul departamentului, cu celelalte departamente şi, nu în ultimul rând, cu producţia.
Importantă este, de asemenea, implicarea tuturor angajaţilor societăţii, în special a celor de la Mediu, în stoparea consumului inutil de energie electrică şi apă, din sectoare, la vestiare sau grupuri sanitare.
Nu în ultimul rând, la departamentul HSEQ, dar mai ales la departamentele Management Contract şi Tehnic, este nevoie de o comunicare eficientă cu producţia, comunicare axată pe respectul reciproc dintre persoanele între care are loc comunicarea, dar şi pe respectul activităţii celuilalt. Doar aşa putem asigura un suport real al producţiei. În Şantierul Naval Constanţa, se porneşte de la premisa că toate activităţile şi toţi angajaţii sunt importanţi!”, a mai spus preşedintele SLN, Perodin Dede.
Dialogul continuă
Întâlnirile cu personalul din Şantierul Naval Constanţa vor continua, săptămâna aceasta, după următorul program: 20 martie - Docuri; 21 martie - Mentenanţă; 22 martie - Lăcătuşerie. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei