Negocieri în impas! Bătălii dure pentru contractele de muncă ale marinarilor salvatori

de Sorin MIHALACHE Luni, 17 Iunie 2024 1113
Situaţie extrem de tensionată la Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), unde conducerea unităţii şi reprezentanţii salariaţilor nu au reuşit să ajungă la un consens în privinţa contractului colectiv de muncă. La ora actuală, declanşarea unui conflict de muncă pare iminentă, totul într-un fundal cenuşiu, marcat de incertitudinea vizavi de viitorul agenţiei.
Mari probleme la Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare. Dincolo de semnele de întrebare referitoare de modul de funcţionare în viitor - trecerea la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) ori fuziunea cu Autoritatea Navală Română (ANR) sunt variantele cele mai vehiculate -, angajaţii au motive întemeiate de a-şi face griji pentru salariile lor, după ce negocierile pentru contractul colectiv de muncă nu au dat rezultate.
O variantă preferabil de evitat
Pe 16 iunie, a expirat actuala înţelegere, iar preşedintele Sindicatului Liber al Marinarilor din ARSVOM, Lucian Alexe Boris, a anunţat că, cel mai probabil, se va ajunge la un conflict de muncă, variantă pe care conducerea instituţiei îşi doreşte să o evite.
„Negocierea contractului colectiv de muncă se află în acest moment în impas, după o perioadă lungă de discuţii între conducerea agenţiei şi reprezentanţii sindicatului. Impasul este datorat de neacceptarea de către reprezentanţii sindicatului a prevederilor legale legate de programul de muncă al personalului navigant. Conducerea instituţiei a cerut, pentru deblocarea situaţiei şi găsirea unei soluţii legale, prelungirea negocierilor, pentru a se evita declanşarea unui conflict de muncă. Până la această oră, reprezentanţii sindicatului nu au formulat un răspuns”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul general al agenţiei, Iulian Creţu.
În limitele prevederilor legale
Creţu a recunoscut că pot fi întârzieri la plata salariilor, iar în ceea ce priveşte noua organigramă a unităţii, aceasta nu a suferit modificări de esenţă şi se încadrează în prevederile legale.
„Având în vedere alocaţiile bugetare, pot apărea anumite întârzieri. Plata facturilor se face în ordinea primirii acestora de la furnizori, urmând ca acestea să fie achitate conform procedurilor financiare.
Toate deschiderile financiare, atât pentru salarii, cât şi pentru facturi, se validează de către Direcţia Economică a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
Cât priveşte noua organigramă a instituţiei, aceasta respectă prevederile legale, inclusiv cele ale Legii nr. 296/2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.
Pentru o utilizare eficientă a resurselor şi pentru folosirea optimă a fondurilor bugetare alocate, au fost reduse posturile de conducere şi a fost reconfigurată structura pe compartimente.
Salariaţii care au încheiat colaborarea cu ARSVOM au plecat prin acordul părţilor, cu respectarea prevederilor legale. Motivele menţionate au fost cele de natură salarială, dar şi cele referitoare la viitorul instituţiei. Nu s-a cerut efectuarea de sarcini suplimentare care să fi generat o supraîncărcare a salariatului”, a precizat Iulian Creţu.
Agenţia trebuie să funcţioneze în continuare
Liderul de sindicat îl acuza pe directorul general al agenţiei de „management defectuos”, afirmaţie pe care Creţu a preferat să nu o comenteze.
„Evaluarea managementului unei instituţii este făcută de către forurile superioare, atât pe parte economică, cât şi pe parte operaţională. Referitor la afirmaţia conducerii sindicatului, îmi rezerv dreptul de a nu comenta! Personal, nu am cunoştinţă de vreo decizie ministerială în ceea ce priveşte viitorul instituţiei. Înţeleg temerea reprezentanţilor sindicatului, dar această agenţie există şi trebuie să funcţioneze în conformitate cu prevederile convenţiilor şi acordurilor internaţionale la care România este parte semnatară prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii”, a spus Iulian Creţu. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei