Noua lege a concurenței mușcă cu blândețe

de Ion TIȚA-CĂLIN Sâmbătă, 16 Iulie 2011 498
Noua lege a concurenței (nr. 149/2011) a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ aduce câteva schimbări majore în domeniul sancțiunilor.
S-a introdus prevederea conform căreia o decizie a autorității de concurență poate fi suspendată de Curtea de Apel București doar cu condiția plății unei cauțiuni de până la 20% din amenda stabilită. Prin această prevedere se urgen-tează soluționarea proceselor prin implicarea reală și efectivă a întreprinderilor care au plătit cauțiunea.
Autoritatea de concurență poate accepta din partea companiilor investigate angajamente privind adoptarea unor măsuri care elimină practica anticoncurențială. Angajamentul reprezintă o modalitate rapidă de a remedia situația pe piață. În cazul neres-pectării lui, Consiliul Concurenței poate redeschide investigația și poate aplica sancțiuni de până la 10% din cifra de afaceri. 
Autoritatea poate sancționa cu amendă între 1.000 lei și 20.000 lei autoritățile publice centrale și locale pentru nefurnizarea informațiilor și documentelor solicitate sau furnizarea de informații inexacte ori incomplete. Legislația de până acum permitea Consiliului Concurenței să amendeze doar companiile.
Dacă o întreprindere recunoaște, în mod expres, săvârșirea unei fapte anticoncurențiale, iar acolo unde este cazul propune remedii care conduc la înlăturarea faptei, aceasta va fi considerată circumstanță atenuantă specială, sub forma colaborării. Amenda va fi diminuată cu un procent cuprins între 10% - 30% din nivelul de bază. Această prevedere de reducere a amenzii este diferită de prezentarea voluntară de probe care face obiectul "politicii de clemență".
În privința concentrărilor economice, s-a prevăzut posibilitatea notificării intenției de a realiza o concentrare economică (prin preluarea unei companii sau fuziune). Anterior, autoritatea de concurență trebuia notificată după semnarea actului de realizare a operațiunii. în același timp, au fost clarificate condițiile și cadrul procedural în care se pot adopta măsuri interimare sau accepta angajamente și în cazul concentrărilor economice.
A fost simplificată procedura de calcul a taxei de autorizare, aceasta urmând a fi stabilită între 10.000 și 25.000 euro. Potrivit legislației anterioare, taxa de autorizare reprezenta 0,1% din cifra de afaceri realizată pe piața pe care avea loc concentrarea economică. 
Au fost introduse modificări importante referitoare la testul de compatibilitate a concentrărilor economice cu un mediu con-curențial normal, trecându-se de la "testul de dominanță", la testul SIEC (substantial impediment of effective competition test). Noile norme pun accent pe efectele concentrării economice asupra mediului concurențial, crearea sau consolidarea unei poziții dominante nereprezentând, automat și obligatoriu, forme de restrângere a concurenței. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei