Operatorii portuari Socep, Comvex și Oil Terminal au înregistrat evoluții spectaculoase în anul 2021

de Ion TIȚA-CĂLIN Sâmbătă, 07 Mai 2022 388
Operatorii din portul Constanța listați pe piața de capital – Socep, Comvex și Oil Terminal - au înregistrat creșteri semnificative ale cantităților de mărfuri derulate în anul 2021. Ca urmare, rezultatele lor financiare au fost spectaculoase. În plus, cele trei companii au avut o contribuție importantă la traficul de mărfuri record obținut de porturile maritime românești în anul de referință.
Creștere susținută de investiții
Prin terminalul Socep s-a derulat un trafic de mărfuri de 3,427 milioane de tone, cu 25,84% mai mare decât în anul 2020, din care: 205 mii de tone de produse chimice, 773 tone de cereale, 601 tone de laminate, 646 mii de tone de produse minerale, 1.031 mii de tone de mărfuri containerizate și altele.

În anul 2021, compania a realizat venituri totale de peste 93,420 de milioane de lei, cu 31,57% mai mari decât în anul precedent, în timp ce profitul brut a crescut de 4,13 ori, urcând la peste 10,773 milioane de lei.

Trebuie precizat faptul că Socep este unul dintre operatorii portuari care au refuzat mono-specializarea, preferând diversificarea activității, pentru a nu depinde de o singură piață. Ca urmare, a suportat mai ușor decât alți agenți economici fluctuațiile din comerțul internațional pe timpul crizei pandemice. În continuare, Socep urmează aceeași politică de investiții și de lărgire a gamei de servicii.
 
După cum se știe, pe parcursul anului 2016 s-a derulat investiția din terminalul de containere, în valoare de 12 milioane de euro, care a condus la creșterea capacității de operare a terminalului cu 500.000 TEU (containere convenționale).
În 2019, a intrat în forță proiectul AGRI. Este vorba de construcția unui terminal de cereale cu capacitatea de depozitare de 100.000 de tone, cu sistem integrat de încărcare și descărcare, precum și de modernizarea capacităților de depozitare existente. Investiția va permite realizarea unui trafic de 1.000.000 de tone de cereale și semințe uleioase pe an. Valoarea proiectului se ridică la circa 40 de milioane de euro, iar primele capacități ale terminalului au intrat în exploatare la începutul anului 2022.

Pentru anul 2021 a fost prevăzut un program de investiții în valoare de peste 61,133 milioane de lei, care a suferit unele modificări, fiind adaptat la evoluția traficului de marfă.


Profit de 28 de ori mai mare

Compania Comvex, cel mai mare operator de materii prime siderurgice din portul Constanța, operează, începând din anul 2018, unul dintre cele mai mari și mai moderne terminale de cereale de la Marea Neagră, cu o capacitate de depozitare de 200.000 de tone. Valoarea investiției s-a ridicat la aproximativ 52 de milioane de euro.

2021 a fost primul an în care terminalul de cereale a fost operațional pe tot parcursul anului. Drept urmare, compania și-a accelerat și mai mult motoarele, astfel că veniturile totale au crescut cu 68,34% față de anul 2020, urcând la peste 171,383 milioane de lei, în timp ce profitul brut a făcut un salt uluitor, de 28,42 ori, ajungând la 33,327 milioane de lei.
În 2021, Comvex a derulat un trafic de peste 7,427 milioane de tone de minerale (minereu de fier, cărbune, cocs, bauxită, zgură, clinker, omogen de minereuri și altele), cu circa 42% mai mult decât în anul precedent.
 

Minereul de fier a ajuns la combinatele siderurgice de la Galați – România și Smederevo – Serbia. Cărbunele s-a descărcat pentru combinatul de la Dunajvaros din Ungaria, cărbunele energetic pentru termocentrale din România, Pakistan si Bulgaria, cărbunele PCI către

combinatele din România și Serbia, iar cărbunele tip antracit către combinate siderurgice și fabrici de ciment din Serbia și Bosnia. Cocsul a fost expediat către combinate siderurgice din Serbia, Italia, Croația, Georgia, Africa de Sud și Turcia, precum și pentru fabricile Romcim

România și Moravcen Serbia. Bauxita a avut ca destinație fabrica de alumină Alum Tulcea, zgura a ajuns la fabricile de ciment din Franța, iar omogenul a fost utilizat de către fabrica Romcim din România.

Prin terminalul de cereale au fost exportate peste 5,052 milioane de tone de produse agricole (grâu, porumb, floarea soarelui, orz și rapiță), de aproape trei ori mai mult decât în 2020. Țările de destinație au fost: Arabia Saudita, Cipru, Coreea de Sud, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Franța, Grecia, Indonezia, Iordania, Irak, Iran, Israel ș Liban.

Trafic de hidrocarburi sporit
În 2021, compania Oil Terminal din portul Constanța a derulat un trafic total de 6,674 milioane de tone de mărfuri lichide (țiței, benzină, motorină, păcură și produse chimice), mai mare cu 12,57% față de anul precedent. Drept urmare, veniturile totale au făcut un salt de 10,44%, ajungând la 214,099 milioane de lei. Compania a obținut un profit brut de 7,815 milioane de lei, mai mare cu 46,21% față de anul 2020.

Pe piața internă, principalii clienți ai Oil Terminal sunt: OMV Petrom, Oscar Downstream, Mol România Petroleum Products, Rompetrol Rafinare, Chimcomplex Borzești, Lukoil România, Socar Petroleum și Administrația Națională a Rezervelor de Stat. Iar pe piața externă: Litasco Elveția, Euronova Energies Elveția, Mol PLC Ungaria, Vitol Elveția, Maddox Elveția, IVICT Europe GMBH Germania și Island Petroleum Cipru. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei