Pedepse aspre pentru utilizarea necorespunzătoare a substanțelor chimice foarte periculoase

de Ion TIȚA-CĂLIN Duminică, 27 Noiembrie 2022 79
Pentru corecta informare a tuturor fermierilor, precum și a opiniei publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face o serie de clarificări privind articolul nr. 65 (1) din proiectul de OUG privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea și prestarea de servicii cu produse de protecție a plantelor pe teritoriul României. Respectivul articol prevede următoarele „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani, fapta de a comercializa, deține sau de a utiliza produse de protecție a plantelor pentru uz profesional de către persoane neautorizate”.

Pentru utilizarea necorespunzătoare a substanțelor chimice foarte periculoase ce pot duce la pierderi de vieți omenești, situație reglementată deja strict de către legislația în vigoare, se introduc sancțiuni mai aspre în scopul protejării populației și implicit a fermierilor, în acord cu legislația europeană în vigoare, precizează ministerul.

Astfel, se prevede clar în legislație că substanțele folosite la dezinsecția și deratizarea spațiilor de depozitare a cerealelor sunt utilizate numai pentru uz profesional, de către personal instruit temeinic pentru a nu pune în pericol sănătatea și viața populației.
Așadar, sancțiunile din actul normativ nu vizează sub nicio formă fermierii și efectuarea tratamentelor fitosanitare la culturile agricole sau horticole care utilizează produse de protecția plantelor.

De asemenea, legislația a fost completată, în capitolul X al proiectului de act normativ, cu pedepse mai aspre pentru traficul de pesticide contrafăcute, având în vedere riscurile crescute la adresa sănătății publice, generate de folosirea unor produse neconforme, cu o toxicitate ridicată, se arată în comunicatul dat publicității. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei