Petromidia, de 15 ani în Grupul KMG International. Amela Radu, coordonatorul echipei "anti-coroziune"

de Alina DRACOPOL Miercuri, 26 Octombrie 2022 893
În 2022, se împlinesc 15 ani de când rafinăria Petromidia și tot Grupul Rompetrol (în prezent, KMG International) au devenit parte a companiei naționale de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas.
 
Unitatea de producție de la malul Mării Negre este, în prezent, cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne și complexe din regiunea Mării Negre, evoluția sa fiind susținută atât de investițiile ample din ultimii ani, cât și de implicarea și dăruirea oamenilor săi.

Astăzi, vă prezentăm un material din seria prin care prezentăm specialiștii KMG International (Rompetrol), motorul acestor performanțe.

Amela Radu, coordonatorul echipei „anti-coroziune”

Sosită în rafinăria Petromidia imediat după absolvirea studiilor, în 2013, Amela Radu a ocupat, încă de la început, o poziție nouă în rafinărie, cea de „inginer proces coroziune”. Funcția a venit cu un aer proaspăt pentru rafinărie, în mare nevoie de oameni specializați care să se ocupe direct de integritatea echipamentelor, atât de importantă pentru o funcționare stabilă.
Cel mai nou departament al Rompetrol Rafinare, coordonat de Amela Radu, a fost susținut încă de la temelie de conducerea companiei, care, în 2016, forma o echipă de coroziune alcătuită din 25 de specialiști din mai multe arii: producție, inginerie, control instalații, etc. După succesul proiectelor care au prevenit degradarea echipamentelor, a urmat pasul logic, cel de formare a unui grup strâns de ingineri specializați strict pe coroziune.

„În 2022 a luat naștere Departamentul de Coroziune, pentru că există o necesitate reală în monitorizarea parametrilor, dar și pentru prevenirea corodării echipamentelor. De altfel, principalul nostru obiectiv este să asigurăm o funcționare productivă și în siguranță a rafinăriei. Este o responsabilitate mare, o provocare din punct de vedere al experienței pentru un departament cu media de vârstă de doar 30 de ani”.

Coroziunea este unul dintre cei mai mari inamici pentru un producător industrial, iar atenția care trebuie atribuită acestei arii nu este de neglijat. La nivel global, coroziunea aduce pagube de peste un miliard de dolari, anual, doar în industria de petrol și gaze. Inginerii trebuie să fie atenți la efectul substanțelor corozive, dar și la alți factor externi care pot afecta integritatea echipamentelor. Astfel, activitatea tinerilor din departament este una foarte complexă.

„În timpul funcționării instalațiilor, inginerul de coroziune monitorizează parametrii de proces, tocmai pentru a evita fenomenul de degradare a echipamentelor. Totodată, când rafinăria are, din varii motive, operațiunile tehnologice sistate, echipa face inspecții și prelevează probe, care mai apoi sunt analizate în detaliu. În baza analizelor, putem recomanda implementarea de proiecte care să reducă semnificativ fenomenul de coroziune. Este o muncă laborioasă, dar foarte utilă pentru întreaga rafinărie”, a completat Amela Radu.

Atunci când situația o cere, echipa de ingineri vine cu recomandări tehnice, precum creșterea temperaturilor de operare, mărirea injecțiilor de apă de spălare, efectuarea de analize suplimentare de laborator sau optimizarea injecțiilor de tratament chimic. Toate măsurile au caracter preventiv.
În total, 5 oameni compun departamentul, iar fiecare dintre ei este alocat unei secții din rafinărie, Divizia Petrochimică, rafinăria Vega Ploiești și Utilități.
Noul departament, unul dintre pașii făcuți către evoluția rafinăriilor

În toți anii de parteneriat dintre Rompetrol Rafinare și Grupul KMG International (deținut integral de compania de petrol și gaze KazMunayGas), direcția asumată a fost clară: de dezvoltare continuă. Pe lângă investițiile de peste 1,4 miliarde de dolari făcute doar în Petromidia, Grupul s-a orientat către digitalizare, eficientizare și siguranță. Noul departament este doar unul dintre pașii făcuți în această direcție.

„Mă bucur să văd că ne deschidem noi orizonturi, colaborăm continuu, cercetăm minuțios și avem o dorință foarte mare de cunoaștere. Sunt tehnologii noi și practici inovative pe care le aplicăm și, exceptând perioada de pandemiei, când totul a părut că stagnează, acum sunt convinsă că mergem pe un trend ascendent”.

În 2022, KazMunayGas a împlinit 15 ani de când a preluat Grupul KMG International și, implicit, compania Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și a Diviziei de Petrochimie. Iar perspectivele tinerilor specialiști debordează de optimism.

„Peste 15 ani, rafinăria va fi tot aici, funcțională și performantă. Pentru mine, Petromidia este un exemplu de longevitate și calitate, iar standardul actual depinde foarte mult de noi, de cum vom avea grijă de cea mai mare rafinărie din țară. În 15 ani, mă văd tot aici, alături de o echipă de specialiști”, a conchis Amela Radu, coordonatorul Departamentul de Coroziune din Petromidia.

În Rompetrol Rafinare, în acest moment, sunt angajate peste 1.000 de persoane, iar media de vârstă este de puțin peste 40 de ani. O parte din suflul nou este asigurată și de programele de formare derulate de KMG International, precum cel de Internship. Din 2001, până în prezent, peste 1.600 de tineri au fost instruiți de mentorii Rompetrol, iar sute de actuali angajați ai Grupului provin din program. Tinerii precum cei din Departamentul de Coroziune sunt rezultatul unui transfer de cunoștințe bine pus la punct și girat, constant, de KMG International. Astfel, compania funcționează atât cu expertiza specialiștilor cu experiență, dar și cu ajutorul tineri determinați.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei