Statul vrea să recheme companiile care s-au retras din proiectul reactoarelor 3 și 4 Cernavodă

de Anca CHICU Joi, 18 Octombrie 2012 225
Autoritățile române au invitat din nou la discuții companiile CEZ, RWE, Iberdrola și GDF Suez - care s-au retras la finele anului 2010 - începutul anului 2011 - pentru realizarea proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Rodin Traicu.

"Am invitat cele patru companii la discuții pentru reluarea proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Așteptăm un răspuns. 
Săptămâna trecută am avut o ședință cu EnergoNuclear referitoare la ce s-a întâmplat până în 15 septembrie 2012.
S-a decis, după prezentarea studiului de fezabilitate, să se reia oportunitățile de atragere de investitori, deoarece motivele pentru care s-au retras nu mai sunt actuale", a afirmat Rodin Traicu. 
Potrivit acestuia, statul nu mai intenționează să dețină participația majoritară în proiect. "Statul nu mai vrea să fie majoritar, suntem deschiși la orice formă de colaborare (…).Sper ca până la finalul anului să avem discuții pentru proiectul nou. Sper ca până atunci să primim răspunsuri și să discutăm. Ne așteptăm la un răspuns pozitiv și din partea CEZ. În același timp, Arcelor Mittal și Enel ne-au asigurat că pentru cel puțin un an de zile rămân în proiect", a mai precizat secretarul de stat.
Proiectul construcției reactoarelor nucleare 3 și 4 a fost inițiat în 2007, iar lucrările erau estimate să înceapă în 2010. După retragerea din proiect a celor patru companii, lucrările au stagnat. CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) și GDF Suez (grup franco-belgian) au renunțat la investiție din cauza faptului că au fost nemulțumite de evoluția discuțiilor.
În prezent, din compania care a fost creată pentru finanțarea lucrărilor în cele două reactoare mai fac parte Enel și ArcelorMittal România. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei