Veste bună pentru industria HoReCa: pe 14 decembrie începe plata ajutorului de stat

de Ion TIȚA-CĂLIN Luni, 13 Decembrie 2021 459
Schema de sprijin financiar pentru sectorul HoReCa este pe drumul cel bun, susține Constantin-Daniel Cadariu - ministrul antreprenoriatului și turismului. Din cei 8.369 de antreprenori care au primit scrisoare de acceptare, 8.100 deja au trimis contractele semnate înapoi către minister, iar pe data de 14 decembrie începe procedura de plată. „Anul acesta va fi plătită suma de 1 miliard de lei către antreprenorii din HoReCa, urmând ca la începutul anului viitor să fie plătită și diferența de aproximativ 1,2 miliarde de lei, în conformitate cu numărul dosarelor depuse și aprobate”, a precizat Cadariu.
În cazul măsurii 1 (microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile), cel de-al doilea apel de finanțare s-a încheiat pe 23 noiembrie 2021. Au fost înregistrați 33.000 de aplicanți, suma totală solicitantă fiind de aproximativ 66 milioane euro. După analiza cererilor depuse, urmează contractarea și efectuarea plăților la începutul anului viitor.

În cazul măsurii 2 (granturi pentru capital de lucru), aproximativ 2.966 de companii nu au primit, încă, ajutorul de stat, restanțele însumând aproape 570 milioane de lei. În bugetul pe anul 2021, această sumă nu a fost inclusă, însă ministerul își propune identificarea unor soluții pentru acoperirea diferenței în anul viitor.
Programul Start-Up Nation are alocat, în bugetul pe anul acesta, suma de 40 de milioane, necesară achitării ultimelor 200 de contracte.
Măsura 3 (granturi pentru investiții acordate IMM-urilor) a fost blocată în cursul acestui an. Ea a fost preluată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin Programul operațional competitivitate, măsura 4.1.1. „Investiții în activități productive”, prin care microîntreprinderile și IMM-urile vor putea obține fonduri europene între 50.000 și 1 milion de euro.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei