Zece reguli de aur pentru litoral

de Anca CHICU Luni, 09 Iulie 2012 460
Litoralul românesc deține peste 40% din structurile de cazare ale României, așadar reprezintă principalul punct de atracție turistică pe perioada verii. Un asemenea potențial trebuie exploatat mult mai bine, iar pentru acest lucru este nevoie de implementarea a zece reguli de aur simple și precise, susțin reprezentanții Federației Patronatelor din Turism și Servicii (FPTS).
În primul rând, este absolut necesar înființarea și pe litoralul românesc a consiliilor de administrație a stațiunilor, indiferent de forma juridică adoptată, după modelul bulgăresc. "Din aceste consilii trebuie să facă parte autoritățile locale, serviciile de urgență și hotelierii. Împreună se pot identifica problemele și mai ales se pot găsi și aplica soluții imediate. Fiecare stațiune își are particularitățile sale, iar unele probleme pot fi strict locale", explică FPTS.
Apoi, trebuie demarate procedurile de îndiguire astfel încât plajele litoralului românesc să nu piardă în continuare teren. Reintroducerea poliției plajelor, atât pentru ca turiștii să își simtă lucrurile luate la plajă mai protejate, dar și pentru a reduce apariția vânzătorilor ambulanți, este o altă regulă care ar trebui implementată, potrivit FPTS: "Pe lângă faptul că toate aceste produse sunt nefiscalizate și nesigure, vânzătorii ambulanți de pe plaje fac un deserviciu de imagine litoralului românesc, transformându-l într-un bazar de produse ieftine și proaste".
De asemenea, este necesară aplicarea unor reguli foarte stricte cu privire la hotelurile aflate în construcție sau în demolare. Preluând modelul țărilor cu tradiție în turism, prin reglementări locale stricte, trebuie interzisă cu desăvârșire, spun reprezentanții FPTS, orice construcție sau demolare a hotelurilor / teraselor / barurilor în timpul sezonului.
În plus, ar trebui mărit numărul punctelor de prim ajutor / salvamar și stoparea activității unităților de cazare neclasificate, neînregistrate și nefiscalizate, precum și a chiriilor date la marginea drumului. "Spectacolul dizgrațios al vânzătorilor de camere care trag de turiști la colțuri de stradă nu ne face cinste, fiind la fel de prejudicios în termeni de imagine ca și cel al vânzătorilor ambulanți", spun reprezentanții FPTS.
Aceștia au adăugat pe lista regulilor de aur și continuarea eforturilor de eliminare a invaziei algelor, instalarea de pubele stradale numeroase, construcția de toalete publice și cabine de schimb pe plajă, dar și găsirea și implementarea unor soluții pentru parcare. Totuși, pentru niciuna dintre cele zece probleme amintite mai sus Federația nu a venit și cu o serie de soluții concrete…
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei