În prezent, persoanele care conduc „sub influența unor substanțe psihoactive” sunt pedepsite cu închisoare între unul și cinci ani sau cu amendă. Astfel, dacă analizele toxicologice identifică prezența drogurilor în organism, indiferent de cantitatea acestora, șoferul poate fi pedepsit prin lege.
- Publicitate -
Din nefericire, mai mulți conducători auto care urmează tratament pentru diabet, ADHD sau chiar pentru răceală s-au ales cu dosare penale pentru consum de substanțe interzise la volan.
În urma controverselor care au luat amploare în spațiul public, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a primit mai multe sesizări de la instanțele din țară referitoare la modul în care trebuie interpretată sintagma „conducere sub influență”, dar și la stabilirea unei limite minime pentru incriminarea șoferilor.
Pronunțarea ICCJ a fost amânată până la data de 11 noiembrie, însă judecătorul raportor din acest dosar, Lucia Rog, a oferit o interpretare expresiei care a provocat atâtea probleme.
„Judecătorul raportor apreciază că sintagma «persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive», care constituie condiția esențială atașată elementului material al laturii obiective a infracțiunii de conducerea sub influența alcoolului și a altor substanțe, (…) se referă atât le prezența substanței psihoactive în probele biologice, cât și la aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacității de a conduce a autorului faptei”, se precizează în raport.
Prin urmare, potrivit acestei interpretări, care ar putea fi preluat de ICCJ, pentru a putea fi pedepsit pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive, șoferului trebuie să îi fie identificată substanța în corp, dar și să se facă dovada că aceasta să îi afecteze negativ capacitatea de a conduce.
Un asemenea prag există pentru consumul de alcool, astfel se interpretează ca fiind „sub influența alcoolului” doar conducătorii care prezintă îmbibația alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Părerile sunt împărțite
În timp ce mulți speră la apariția unei limite minime pentru incriminarea conducerii sub influența drogurilor, sunt și persoane care consideră că această măsură ar putea fi o portiță de scăpare pentru cei care consumă substanțe interzise.
Reprezentanții Institutului de Medicină Legală (IML) susțin că simpla prezență în organism a substanțelor psihoactive nu înseamnă că este afectată capacitatea de a conduce.
„Nu ar fi relevant un prag, capacitățile de a conduce sunt afectate indiferent de cantitatea de substanță în corp. Singura măsură care ar putea fi luată în această speță este ca cei de la IML să vină cu un raport de expertiză.
În ceea ce privește persoanele care consumă medicamente, până acum s-a dovedit că dacă testul rapid antidrog indică prezența anumitor substanțe, buletinul de analiză de la IML este mereu negativ. Pe de altă parte, dacă medicul spune să nu conduci când iei un medicament, cum ar fi cele antidepresive, nu conduci”, susține Marius Oprișan, jurist și expert în domeniul drogurilor.