Aviz șoferilor inconștienți! Șoselele vor fi împânzite cu sute de radare fixe și camere video

de Florentina BOZÎNTAN Luni, 21 Noiembrie 2022 1541
Trecerea pe culoarea roșie a semaforului, ignorarea semnalelor de a opri la trecerile la nivel cu calea ferată sau încăpățânarea de a circula pe contrasens sunt doar câteva dintre cauzele care au dus la producerea de accidente grave. Toate acestea vor fi constatate și sancționate aspru cu ajutorul unui sistem de camere video și radare fixe, care vor împânzi șoselele.
Șoselele din țara noastră sunt periculoase și însângerate în urma a mii de accidente rutiere grave. De altfel, an de an se prezintă opiniei publice faptul că România deține locul fruntaș la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește numărul accidentelor rutiere soldate cu rănirea gravă și decesul celor implicați. În aceste condiții, „este esenţial ca legislaţia națională să impună în mod clar și eficient respectarea regulilor de circulație cu implicații în siguranța rutieră, printr-o varietate de mijloace, inclusiv prin utilizarea unui sistem de detecție automată, pentru reducerea numărului accidentelor de circulație”, se arată în documentația Legii monitorizării traficului rutier, adoptată de Guvernul României în ședința de miercuri, 16 noiembrie.
Pe șosea, viteza poate face diferența dintre viață și moarte
„Nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului, încălcarea interdicţiei sau restricţiei de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, încălcarea interdicției de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice pot genera accidente de circulație. Mai mult, gravitatea consecințelor accidentelor de circulație este determinată în mod proporțional de viteza de circulație a unui autovehicul. Foarte mulți conducători de autovehicule nu realizează amploarea gravității consecințelor la care se expun în cazul unui impact la viteză ridicată, acestea amplificându-se în mod proporțional cu viteza. O viteză chiar și cu câțiva km/h mai mică poate face diferența dintre evitarea sau nu a unui accident ori dintre viață și moarte. Din experiența altor țări, a rezultat că cea mai mare reducere a traumelor a fost în zonele cu viteze reduse. Au fost, de asemenea, reduceri și în privinţa traumelor pietonilor şi a gravităţii vătămărilor grave – două elemente sensibile la schimbările vitezelor de circulaţie. Acest aspect sugerează că cel mai important factor la reducerea traumelor a fost creşterea respectării limitelor de viteză”, se subliniază în aceeași documentație.
Statistica întocmită pe primele opt luni ale lui 2022 în ceea ce privește sancțiunile aplicate la regimul rutier arată următoarele: comportament agresiv – aplicate 2.092 sancțiuni; circulația nejustificată pe banda de urgență - 233 sancțiuni; nerespectarea regulilor privind circulația pe benzi – 4.874 sancțiuni; încălcarea regimului legal de viteză – 426.425 sancțiuni; nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului – 11.480 sancțiuni; neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată – 3.831 sancțiuni; nepăstrarea distanței – 8.136 sancțiuni; înmatriculare suspendată: 15.901 sancțiuni.
Șoferii vor ști locurile unde sunt montate camerele video și radarele
În consecință, se impune monitorizarea mai strictă a arterelor rutiere, consideră guvernanții, iar în ședința de miercuri, 16 noiembrie, a fost adoptat un proiect de lege privind eficientizarea monitorizării traficului rutier printr-un sistem informatic denumit e-SIGUR. Mai exact, Ministerul Transporturilor și Poliția Rutieră vor instala un sistem electronic de camere video și radare fixe omologate și verificate metrologic pentru monitorizarea circulației pe rețeaua de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale pe care o administrează Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
„Monitorizarea traficului rutier constă în colectarea de date cu ajutorul unor mijloace tehnice (...) care permit colectarea automată a imaginilor, a sunetului, a informațiilor privind viteza de deplasare a unui vehicul, a informațiilor privind condițiile meteo ori a altor informații relevante pentru scopul monitorizării traficului rutier”, se arată în proiectul de lege.
Vor fi montate câteva sute de camere video de supraveghere și radare fixe, iar locurile în care vor fi acestea va fi semnalizat prin montarea unor indicatoare de informare. Panourile de semnalizare vor fi montate înainte de sistemele radar cu 500-1.000 de metri pe autostradă, 100-500 de metri în afara localităților și 50-100 de metri în localitate.
Demersul de montare a acestor sisteme digitale de monitorizare în trafic face parte din „Strategia Națională de Siguranță Rutieră 2022-2030” și include montarea a 300 de radare mobile și 500 de camere video pe șosele. Fiecare radar mobil va costa în medie 12.850 de euro, iar fiecare cameră are un preț mediu de 62.500 de euro.
„Acest sistem creează semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.
Aceste semnalări vizează: limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum; interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare; semnificaţia culorii roşii a semaforului; interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată; trecerea la nivel cu calea ferată; interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice; controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale”, se mai arată în notele justificative ale proiectului de lege. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei