Birjarii de acum 100 de ani, mai ceva decât șoferii de astăzi

de Andreea ILIESCU Joi, 11 Octombrie 2012 266
Ziua de 11 octombrie a fost desemnată Ziua Permisului Auto. Sărbătoarea a fost aleasă în funcție de data la care a intrat în vigoare primul regulament pentru circulația autovehiculelor, publicat în Monitorul Oficial, la 11 octombrie 1913, denumit "Regulamentul pentru circulațiunea autovehiculelor".

La nivel național, primele examene pentru obținerea permisului de conducere au fost organizate în decembrie 1907, dar primele cursuri de pregătire a viitorilor șoferi au fost deschise abia în ianuarie 1911. Examenul consta într-o probă de viteză pe șosea și o probă de frânare instantanee în momentul în care examinatorul arunca în fața automobilului, aflat în plină viteză, un sac umplut cu paie. 
Examinarea celor care doreau să obțină permis se efectua la Prefectura de Poliție din București, care a luat această măsură ca urmare a creșterii îngrijorătoare a numărului de autovehicule care, la începutul anului 1908, ajunsese la "impresionanta" cifră de 138 de automobile.
Prima încercare de reglementare referitoare exclusiv la domeniul circulației pe drumurile publice a avut loc, în România, în anul 1859, când, în București, s-a elaborat cu titlu experimental primul regulament intitulat "Ordonanța pentru reglementarea trăsurilor în București". Actul prevedea, în principal, obligații în sarcina birjarilor care nu aveau voie să circule decât la pas, trebuiau să nu stropească pietonii și să circule cu multă atenție prin locurile strâmte. 
Acest act experimental rămâne în vigoare timp de 9 ani, până în 1868, când Consiliul Comunal al Capitalei a votat, la 9 aprilie, un "Regulament pentru trăsurile de piață și București" care prevedea, printre altele, "nimeni nu e volnic a conduce trăsura fără livret, trăsurile să fie curate și de bună stare, iar hrana cailor să fie fân, ovăz și orz, căci orice trăsură cu cai în stare de slăbire se va opri de a mai circula, conducătorii să fie îmbrăcați curat, cu haine cuviincioase, conducătorii n-au voie a fuma când sunt în mers cu mușterii, birjarii prinși pe capră beți, se vor aresta,
toate trăsurile vor avea, noaptea, felinare aprinse."
De asemenea, "Cei care vor ține hățurile în mână vor fi îmbrăcați curat, cu uniformă, șapcă cu două trese, surtuc lung, până din jos de genunchi, două rânduri de nasturi galbeni" și "să nu suie pe capră acela care nu a împlinit 21 de ani". 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei