Ce îi așteaptă pe polițiști: testări cu poligraful și bonificații pentru cei care lucrează dosarele "grele"

de Florentina BOZÎNTAN Vineri, 06 Octombrie 2023 4925
Schimbări importante sunt în planul mai-marilor de la Ministerul Afacerilor Interne pentru polițiști. O parte dintre acestea au fost anunțate, recent, de secretarul de stat Bogdan Despescu.

Tragedia de la 2 Mai, când doi tineri au murit după ce grupul în care erau a fost lovit în plin de mașina condusă de un individ drogat cu mai multe substanțe psihoactive, a fost picătura care a umplut paharul! Sau cel puțin astfel poate fi interpretată atitudinea luată de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, care din luna august, de când a avut loc tristul eveniment, a anunțat și continuă să anunțe măsuri peste măsuri, menite să îmbunătățească activitatea polițienească din țara noastră. La puțin timp după incidentul de la 2 Mai, IPJ Constanța a intrat în colimatorul mai-marilor din minister și a fost anunțată o analiză a instituției, care are drept scop „desființarea și reorganizarea acesteia”. Termenul până la care ar trebui realizată analiza este 15 octombrie, iar timpul se scurge repede. Rămâne de văzut, însă, ce schimbări vor fi puse în practică... potrivit surselor noastre, termenul pentru restructurare ar urma să fie mutat în decembrie 2023, iar deja mai mulți ofițeri și-au pregătit cererile de pensionare.

Între timp, Ministerul Afacerilor Interne, prin vocea secretarului de stat Bogdan Despescu, anunță intenția de a lua măsuri pentru modificarea Statutului Polițistului. Se impune precizat că sindicaliștii solicită, de ani buni, modificarea acestui act normativ, dar fără succes. De data aceasta, inițiativa le aparține celor din conducerea ministerului și vizează introducerea de stimulente pentru polițiști, pentru a-și face treaba mai bine, dar și de sancțiuni pentru cei care calcă pe bec. Astfel, după cum a afirmat chestorul Bogdan Despescu într-o declarație recentă, se dorește introducerea în Statutul Polițiștilor de bonificații și de testări obligatorii pentru oamenii legii reclamați că au un comportament neadecvat.


Bonificații financiare pentru polițiștii cu rezultate de răsunet în dosarele grele
„Am propus bonificații pe mai multe paliere, pentru cei care-și fac datoria. Inclusiv pentru cei cărora li se oferă mită și o refuză și anunță organele competente. Dacă anunță, pot primi bonificații. De asemenea, am propus să primească bonificații cei implicați în reținerea unor sume mari, de peste 500.000 de lei, în dosarele penale ori în capturile importante de droguri sau de arme și muniții”, a declarat secretarul de stat Bogdan Despescu.
Pe de altă parte, în atenția superiorilor vor fi și cei care fac de rușina uniforma pe care o poartă. Pentru ei, a anunțat Despescu, au fost propuse măsura realizării de teste de tot felul – de la testarea alcoolemiei, a consumului de droguri până la folosirea poligrafului! – și sancționarea celor care refuză să fie testați.

„Vrem să venim cu un test obligatoriu la intrarea în M.A.I. Apoi, test anual, că vorbim despre alcool sau de droguri, în momentul în care avem indicii din punct de vedere al comportamentului. Putem să aplicăm inclusiv testul poligraf. Este o propunere legislativă, va fi pusă în practică dacă va fi adoptată. E posibil să fie și scenarii în care vreun coleg să nu accepte. Pentru astfel de situații venim cu o modificare a Statutului Polițistului, introducem instituția suspendării din funcție pe o perioadă determinată, în care respectivul este pus la dispoziție. Iar dacă nu dorește și nu dorește, nu pare rău, ne vom despărți!”, a mai afirmat Despescu. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei